top of page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Όπου σμίγουν οι κόσμοι - Μαρία Κωλέττα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Όπου σμίγουν οι κόσμοι - Μαρία Κωλέττα

Books & Freckles: Καλώς ήρθες στο μπλογκ. 

Μαρία Κωλέττα: Καλώς σας βρήκα. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.


Books & Freckles: Πες μας λίγα λόγια για σένα, ώστε να σε γνωρίσουν κι όσοι δεν σε ξέρουν. 

Μαρία Κωλέττα: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη και νιώθω τυχερή που πρόλαβα να γνωρίσω την παράδοση, τα έθιμα και τις ιστορίες του τόπου αυτού. Μεγάλωσα περιτριγυρισμένη από ιστορίες και βιβλία κι ένα μακρινό παιδικό όνειρό μου ήταν να βρω τον τρόπο οι ιστορίες αυτές να ακουστούν, να βρουν τη θέση τους στις καρδιές των ανθρώπων. Τώρα πια, νομίζω πως κατάφερα να ανοίξω ένα μικρό μονοπάτι, ένα μικρό παράθυρο στον φανταστικό κόσμο, εκεί όπου όλα είναι δυνατό να συμβούν.


Books & Freckles: Σαν αναγνώστρια, τι είδους βιβλία διαβάζεις; Ποιος είναι o αγαπημένος-η σου συγγραφέας;

Μαρία Κωλέττα: Διαβάζω πάρα πολύ κι έχω δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά είδη βιβλίων. Λατρεύω τα κοινωνικά και τα ιστορικά μυθιστορήματα καθώς και τα ψυχολογικά θρίλερ. Αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι η ευρωπαϊκή κλασική λογοτεχνία. Αγαπημένος μου συγγραφέας εδώ και χρόνια είναι ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ.


Books & Freckles: Πώς δημιουργήθηκε η επιθυμία σου για τη συγγραφή; 

Μαρία Κωλέττα: Η επιθυμία μου για τη συγγραφή ξεκίνησε από την ανάγκη μου να εκφράσω όλες τις ιστορίες που υπήρχαν μέσα μου. Αρχικά, τις κατέγραφα σε τετράδια και ημερολόγια, ώσπου αποφάσισα να γράψω κάτι πιο ολοκληρωμένο.

 
 
Books & Freckles: Έχεις κάποιο τελετουργικό που χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της συγγραφής; 

Μαρία Κωλέττα: Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο τελετουργικό. Γράφω όπου και όποτε βρεθεί χρόνος, κυρίως τα βράδια ή νωρίς το πρωί.

Books & Freckles: Πόσο έχει επηρεάσει η συγγραφή την καθημερινότητά σου; 

Μαρία Κωλέττα: Σε μια τόσο φορτωμένη και κουραστική καθημερινότητα, η συγγραφή είναι σαν μια δροσερή όαση στη μέση της ερήμου. Μέσα στο μυαλό μου πετούν όλη την ημέρα οι ιδέες, τις σημειώνω σε χαρτάκια, τετράδια και περιθώρια βιβλίων και τις καταγράφω όταν ξεκλέψω λίγο χρόνο.


Books & Freckles: Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο και πως προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου; 

Μαρία Κωλέττα: Η ιστορία που περιγράφει το βιβλίο διαδραματίζεται τόσο στην Κρήτη της Κατοχής όσο και στην Αυστραλία την περίοδο του μεταναστευτικού ρεύματος που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρωταγωνίστρια είναι η Φωτεινή, μια νεαρή δασκάλα που βρέθηκε να ζει στο Σίδνεϋ η οποία, στην αρχή του βιβλίου, παραλαμβάνει τα κλειδιά του σπιτιού που έχει κληρονομήσει η μητέρα της, Ελπίδα, από κληρονομιά από την θεία της η οποία και την είχε μεγαλώσει καθόσον η γιαγιά της Ζωή είχε πεθάνει αρκετά νέα. Παρόλο που το σπίτι αυτό ήταν κλειστό για χρόνια, κάτι τραβάει την Φωτεινή να ανοίξει το μικρό δωμάτιο στη σοφίτα. Στο δωμάτιο αυτό, η γιαγιά της είχε κρύψει έναν «θησαυρό» που προοριζόταν για τη  κόρη της, την Ελπίδα, ένα χειρόγραφο βιβλίο με την ιστορία της. Όμως οι καταστάσεις που ακολούθησαν τα έφεραν έτσι που το βιβλίο αυτό κατέληξε στα χέρια της Φωτεινής. Με οδηγό λοιπόν αυτό το βιβλίο, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τις ρίζες της, την ιστορία των προγόνων της. Έτσι, οδηγείται στην Κρήτη προκειμένου να μάθει τι απέγινε ο παππούς της. 

Πρόκειται για μια ιστορία για τον ανεκπλήρωτο έρωτα, για την αγάπη που υπερβαίνει τους κόσμους, για τις πράξεις εκείνες που βλάπτουν τους άλλους ανθρώπους και για τις ενοχές που μπορούν να μετασχηματιστούν σε προσωπική αλλαγή και να οδηγήσουν στην ωριμότητα. Είναι όμως κυρίως ένα βιβλίο για τη δύναμη της συγχώρεσης. Και όπως αναφέρεται και μέσα, η συγχώρεση, σαν απαλή βροχή, πέφτει από τους ουρανούς στη γη κι ευλογεί διπλά, αυτόν που την δίνει κι αυτόν που την δέχεται.

Ο τίτλος αυτός επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλούς υποψήφιους και μετά από πολλή σκέψη καθώς ήθελα να εκφράζει απόλυτα την κεντρική ιδέα και το μήνυμα του βιβλίου. Ο τίτλος «Εκεί όπου σμίγουν οι κόσμοι» αναφέρεται σε εκείνες τις αγάπες που υπερβαίνουν τις έννοιες του χρόνου και του χώρου φτιάχνοντας το δικό τους σύμπαν και σ’ εκείνους τους έρωτες που, ξεπερνώντας εγωισμούς και πάθη, μεταμορφώνονται οι ίδιοι σε εικόνες γεμάτες χρώματα. Οι πρωταγωνιστές, σε όλη την ιστορία, ζουν εκεί όπου σμίγουν οι κόσμοι, μακριά από όλους αυτούς που επηρέασαν την πορεία τους.


Books & Freckles: Για να ξεδιπλωθεί η ιστορία του βιβλίου, υπάρχει ένα παιχνίδι που γίνεται μέσα από την ανάγνωση. Είναι τελικά ο ενδιάμεσος κόσμος η ανάγνωση για να ανακαλύψουμε την δική μας ιστορία;

Μαρία Κωλέττα: Ναι, όπως και οτιδήποτε άλλο κάνουμε μέσα στη μέρα μας. Είμαστε εδώ, σ’ αυτόν τον κόσμο, για να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας κι αυτό μπορεί να γίνει με άπειρους τρόπους.


Books & Freckles: Οι αποφάσεις που παίρνουν οι πρωταγωνιστές καθορίζουν και το μέλλον τους. Πόσο δύσκολο μάς είναι τελικά να πάρουμε μια απόφαση; 

Μαρία Κωλέττα: Σε κάποιους ανθρώπους είναι εύκολο, κάποιοι άλλοι, όμως, είναι διστακτικοί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι αποφάσεις μας επηρεάζουν τόσο τις δικές μας τις ζωές όσο και τις ζωές των άλλων με έναν τρόπο μαγικό γιατί κάθε απόφαση βάζει και μια τόση δα βελονιά στο υφάδι του μέλλοντος.

Books & Freckles: Και μέσα από τις αποφάσεις που πήραν, είδαμε να περνάνε τα χρόνια χωρίς να μαθευτεί η αλήθεια. Και σκέφτομαι εγώ: μήπως όλα έρχονται στη σωστή ώρα και στιγμή; Μήπως χρειάζεται να είμαστε και εμείς έτοιμοι για αυτό που θα μάθουμε;

Μαρία Κωλέττα: Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα του βιβλίου, ότι όλα έρχονται στον σωστό χρόνο και τότε όλα είναι καλά. Πολλές φορές, στην καθημερινότητά μας, πιέζουμε τα πράγματα να γίνουν με τον τρόπο μας και τελικά βλέπουμε πως, όσο κι αν πιέσουμε και αγχωθούμε, τα πράγματα εξελίσσονται με μια διαφορετική, ασύλληπτη σ’ εμάς, λογική. Τότε πρέπει να χαλαρώσουμε και να εμπιστευτούμε αυτόν που ξέρει καλύτερα από εμάς. Και στη δική μου τη ζωή προσπαθώ να εφαρμόσω όλα αυτά που αναφέρει το βιβλίο μου. Φυσικά και θα προσπαθήσω για αυτά που θέλω, αλλά αν αντιληφθώ ότι κάτι δεν κυλάει όπως θα ήθελα, καταλαβαίνω ότι ίσως δεν έχει έρθει ακόμα ο κατάλληλος χρόνος.


Books & Freckles: Ο έρωτας που γεννήθηκε ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες υπήρχε πριν ακόμα συναντηθούν. Στο σήμερα, πιστεύεις ότι αυτό υπάρχει ακόμα; 

Μαρία Κωλέττα: Ναι φυσικά, πιστεύω ότι η συνάντηση δύο ανθρώπων είναι το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης διεργασίας που συμβαίνει στο παρασκήνιο, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν. Αν έχεις παρατηρήσει, όλοι οι μεγάλοι έρωτες γεννιούνται κάτω από συνθήκες οι οποίες έπρεπε να υπάρξουν προκειμένου οι πρωταγωνιστές να είναι έτοιμοι ο ένας για τον άλλο.


Books & Freckles: Φτάνουν μερικές ώρες, ώστε να νιώσει κάποιος ολοκληρωμένος από έρωτα;

Μαρία Κωλέττα: Ίσως η ολοκλήρωση να προκύπτει ακριβώς μέσα από τον πόθο του ανεκπλήρωτου. Αυτό κράτησε τους πρωταγωνιστές του βιβλίου στη ζωή, ο πόθος για την επανασύνδεση.

Books & Freckles: Η καρδιά δεν χρειάζεται τα μάτια και τα αυτιά. Μια από τις αγαπημένες μου φράσεις. Εύκολο ή δύσκολο να ακολουθήσουμε την καρδιά μας; 

Μαρία Κωλέττα: Είναι εύκολο, αρκεί να κάτσουμε στη σιωπή και την ησυχία, να αφήσουμε στην άκρη τις στοίβες με τις ιδέες που η κοινωνία έχει φυτέψει μέσα μας και να την ακούσουμε. Και τότε εκείνη θα μας δείξει τον δρόμο.


Books & Freckles: Η Κρήτη είναι ένα νησί που όποιος έχει πάει τον μαγνητίζει. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

Μαρία Κωλέττα: Η Κρήτη είναι ένα μαγικό μέρος με απίστευτη ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο πως όποιος την επισκέπτεται κρατάει κάτι από αυτήν στην καρδιά του για πάντα. Αυτό οφείλεται τόσο στην ανυπέρβλητη δύναμη του τοπίου, όσο και στους ανθρώπους που είναι οι φορείς της δύναμης αυτής και οι αυθεντικοί εκφραστές της.

75 Προβολές1 Σχόλιο

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
erineraida
Feb 14

Πολύ ενδιαφέρον, καλοτάξιδο εύχομαι ❤️

Ευχαριστούμε πολύ ❤️

Like
bottom of page