top of page

Άποψη για τα βιβλία της συγγραφέως Μαίρη Ελευθεριάδου

Γράφει η Ελένη Ζερβοπούλου,

Όταν ακούω το όνομα της συγγραφέως, Μαίρη Ελευθεριάδου, αυτό που μου έρχεται πρώτο να πω είναι:

  • Τα βιβλία έχουν παλμό, τα διαβάζεις και θέλεις να χορέψεις, στη συνέχεια ερωτεύεσαι, κάθε στίχος κάνει την καρδιά σου να αναπολήσει τα νεανικά σου χρόνια ( για εμάς που είμαστε λίγο μεγαλύτεροι 😁), εκεί που κάθε ματιά από το κορίτσι ή το αγόρι που σου αρέσει διασταυρώνονταν.  

 

Ένα ακόμα που μου αρέσει στα βιβλία της συγγραφέως είναι ο δεσμός της φιλίας.

Τυχεροί όσοι έχουν φίλους από την παιδική ηλικία, αλλά μαθαίνουμε ότι και οι φίλοι που έρχονται αργότερα στη ζωή μας έχουν άξια ανεκτίμητη.

  • Κάποιες φορές όμως θα δούμε ότι και η φιλία γίνεται έρωτας, που για μένα είναι σημαντικό να είσαι με τον άνθρωπό σου και φίλος.

Στο τελευταίο βιβλίο “Συγχορδίες Καρδιάς”, μας κάνει και μια αναδρομή χωρίς όμως να κουράζει, γιατί στην ουσία βλέπουμε τις ζωές της Αναστασίας και της Λίζας.

  1. Η αναδρομή γίνεται χωρίς λάθη και για κάποιους που θα έχουν διαβάσει τα προηγούμενα,

  2. “Το πιο μελωδικό ρεφρέν” και “Ένα βαλς κάτω από τα αστέρια” θα δείτε ότι το έχει καταφέρει, χωρίς να κάνει κοιλιά.

  3. Το “Κάστρα χτισμένα στα κύματα” είναι μια ιστορία άλλων παιδιών που δεν είναι στην αρχική παρέα, όμως έχει και αυτό όλα τα χαρακτηριστικά που αγκαλιάζουν τα βιβλία της Μαίρης Ελευθεριάδου.

Η συγγραφέας για μένα έχει κάνει σταθερά βήματα από την αρχή με τα βιβλία της και η εξέλιξή της είναι φανερή. Η γραφή της ειναι όμορφη, απλή, συναισθηματική και νοσταλγική. 

Προσωπικά λατρεύω και τα τέσσερα βιβλία με το “ Ένα βαλς κάτω από τα αστέρια “ να είναι ένα τσακ παραπάνω στη καρδιά μου, όπως και από τις τέσσερις φίλες, την Λίζα, την έχω ξεχωρίσει από το πρώτο βιβλίο. 

 

Όταν διάβασα το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως θυμάμαι μιλούσαμε και αυτό που με είχε ρωτήσει τότε με αγωνία ηταν:

  • Ελένη, είναι γλυκανάλατο; 

Και να είναι λέω, τι πειράζει; Χρειαζόμαστε πένες που να βγάζουν αυτή τη γλυκανάλατη αγάπη, να μιλάνε για φιλίες που έχουμε ξεχάσει.

Χρειαζόμαστε τέτοια βιβλία να τα διαβάζουμε και να ζούμε το αληθινό παραμύθι, γιατί μπορεί κάποιος να μην πιστεύει σε όλα αυτά, αλλά εσύ Μαίρη με τις ιστορίες σου μας κάνεις να πιστεύουμε. 

Τα βιβλία της Μαίρης Ελευθεριάδου είναι επίσης ένα ταξίδι σε όμορφα μέρη που θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω και να πω: από εδώ πέρασαν ή μεγάλωσαν οι ήρωες της.

Για όσους δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία της, κάντε το. Δεν έχουν σειρά, όποιο και αν διαβάσετε, θα θέλετε να πάρετε το επόμενο βιβλίο για να μάθετε έτσι και την ιστορία των υπολοίπων.

 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΑ

ΣΥΓΧΟΡΔΙΕΣ ΚΑΡΔΙΑΣ:

«Εσύ; Έχεις αφεθεί ποτέ σε συγχορδίες καρδιάς;»«Όχι ακόμα, μα ελπίζω κάποια στιγμή», της απάντησε αινιγματικά.«Και τότε θα δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό!»

Η Αναστασία και η Λίζα είναι κολλητές από τα δεκαοκτώ τους χρόνια και μαζί με την αγαπημένη τους παρέα μοιράζονται τα πάντα, όπως τα οικογενειακά δράματα, τα όνειρα, τις ανασφάλειες αλλά και κάθε λεπτομέρεια από τους πρώτους έρωτες και τους χωρισμούς τους. Οι καλοκαιρινές διακοπές που αποφασίζουν να κάνουν στη Σύρο θα αποτελέσουν την αφορμή για την Αναστασία να γνωρίσει τον αληθινό έρωτα στα ανθισμένα σοκάκια της Ερμούπολης, ο οποίος θα την ακολουθήσει μέχρι την Αθήνα, όπου εκεί και η Λίζα θα μαγευτεί από τις τρυφερές νότες ενός πιανίστα. Ποιες θα είναι οι επιλογές τους απέναντι στα δυο αγόρια που έρχονται απρόσμενα στις ζωές τους; Θα ακούσουν τον μελωδικό ρυθμό της καρδιάς ή θα χαμηλώσουν τον ήχο από φόβο;

Μια ιστορία φιλίας που ξεκινά από τα φοιτητικά χρόνια και δυο ιστορίες αγάπης που αγγίζουντις πιο ευαίσθητες χορδές…

 

ΕΝΑ ΒΑΛΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ:

«Υπάρχουν και οι ξαφνικές μπόρες». «Μα οι μπόρες της καρδιάς είναι χειρότερες». Η Αμαλία με τον Λουκά γνωρίζονται ένα πρωινό στη Φιλοσοφική. Η έλξη μεταξύ τους είναι αμοιβαία, ώσπου διαπιστώνουν ότι διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Ένα τηλεσκόπιο και ένας χορός κάτω από τ’ αστέρια μπορούν να τα αλλάξουν όλα; Μια ιστορία για δυο αντίθετους (ή μήπως ίδιους;) χαρακτήρες που παλεύουν με τα δυνατά τους συναισθήματα, ενώ η μουσική κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους.

 

ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΡΕΦΡΕΝ:

Μια ιστορία με όχημα τη μουσική που συντροφεύει την καθημερινότητά μας. Ένα love story. Δεκαπέντε τραγούδια για δεκαπέντε κεφάλαια. Δυο ήρωες, η Ηλέκτρα και ο Πέτρος, που γνωρίζονται και ερωτεύονται στη λατρεμένη Αθήνα, με τα σωστά τους, τα λάθη τους και τις υπερβολές τους. Κάθε κεφάλαιο εμπνευσμένο και από ένα τραγούδι μελωδικό όσο και η ίδια η ζωή.

 

ΚΑΣΤΡΑ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ:

«Γιατί ξέκοψες τότε με αυτόν τον τρόπο;»

Τα μάτια του βούρκωσαν, δίχως να μπορεί να της εξηγήσει ξεκάθαρα. Τελικά, έδωσε μια υποτυπώδη απάντηση.

«Το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι κάνουμε. Φίλοι;»

«Φίλοι. Καλώς ήρθες, mon ami!»


Η Ζωή με τον Φίλιππο γνωρίζονται μικρά παιδιά σε μια παραλία κοντά στην Ναύπακτο χτίζοντας κάστρα στην άμμο. Ταυτόχρονα, χτίζεται και μια δυνατή φιλία. Τα χρόνια περνούν, με τη φιλία τους να δοκιμάζεται. Μερικά χρόνια μετά, οι δρόμοι τους συναντιούνται ξανά. Θα συνεχίσει αυτή η φιλική σχέση που υπάρχει μεταξύ τους ή θα μετατραπεί σε ερωτική; Ή μήπως, πάλι, η τροπή των πραγμάτων σταθεί ικανή να χωρίσει τους δρόμους τους μια για πάντα;


Μια ιστορία που μας ταξιδεύει στην όμορφη Ναύπακτο και στο παραμυθένιο κάστρο της με έναν έρωτα ιπποτικό.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Άποψη για τα βιβλία της συγγραφέως Μαίρη Ελευθεριάδου

Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και αρθρογραφεί στο site Sociall.gr. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να περνά όμορφες στιγμές με την οικογένεια και την παρέα της, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να γράφει. Το Ένα βαλς κάτω από τ΄ αστέρια είναι το δεύτερο βιβλίο της. Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Το πιο μελωδικό ρεφρέν και το Κάστρα χτισμένα στην άμμο και Συγχορδίες καρδιάς.

 

*Δημιουργία & επεξεργασία εικαστικών (animation, εξώφυλλο άποψης) - Χρήστος Μαργέτας*

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Dec 01, 2024
Rated 5 out of 5 stars.

Σε ευχαριστούμε πολύ!!

Like
bottom of page