top of page

Ο μικρός δασοφύλακας

Ο μικρός δασοφύλακας

Ο μικρός δασοφύλακας

Η φύση τα προσφέρει όλα απλόχερα… Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το φυσικό περιβάλλον και έχουν τόση εξάρτηση από τα χρήματα και δεν μπορούν να έχουν όλα αυτά που προσφέρει η γη;

 
Γράφει η Ελένη Ζερβοπούλου,

Τον Γιώργο Τσιβελέκο τον έχουμε γνωρίσει μέσα από τη ποίηση. Αυτή τη φορά ο συγγραφέας και ποιητής έρχεται με ένα μυθιστόρημα - παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδια.  

 

Τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι έντονα αν ένα παραμύθι το διαβάζουν οι γονείς, έτσι ώστε τα παιδιά να καταλάβουν τις αξίες της ζωής.

  • Να μάθουν να αγαπούν και να φροντίζουν αυτό που τους δίνει η φύση απλόχερα. Σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά που τους λέω για τις αξίες.

  • Aυτό που βλέπω εγώ είναι ότι παίρνουν παράδειγμα από μένα.

  • Άρα τα παιδιά όσα παραμύθια και να τους διαβάσουμε πάντα θα κοιτάνε το παράδειγμά μας.

Ο μικρός δασοφύλακας δεν έρχεται για να διδάξει μόνο τα παιδιά, αλλα και εμάς τους ενήλικες.

Ο συγγραφέας μέσα από το μικρό Ιάσονα στοχεύει να αφυπνίσει και εμάς, να μας ξυπνήσει τη χαμένη παιδικότητα μας, τότε που πιστεύαμε ότι είμαστε μικροί θεοι και μπορούσαμε να καταφέρουμε τα πάντα, και τα καταφέρναμε. 

 

Λένε ότι άμα θες να κάνεις κάτι και δεν ξέρεις τον τρόπο, κοίτα ένα παιδί και πάρε το παράδειγμα. Έτσι είναι. Η φωνή των παιδιών έχει δύναμη, εκει που ενήλικας γίνεται καταστροφικός η φωνή των παιδιών κάνει θαύματα.  

Ο μικρός δασοφύλακας είναι ένα βιβλίο που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη και να διαβαστεί από όλους μας, μικρούς και μεγάλους.

Τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει ο συγγραφέας ευχομαι να αφυπνίσουν πολλούς.

Η φύση μας είναι ζωντανή και αυτό θα το νιώσετε μέσα στο βιβλίο.

Μπορεί να λέμε ότι είναι ένα απλό δέντρο, όμως τα δέντρα έχουν ψυχή - ζωή, τα ζώα μας μιλάνε, αλλά εμείς έχουμε πάψει να τα ακούμε γιατί αυτό μας συμφέρει, όμως όπως και εμάς δεν μας αρέσει να μας γκρεμίσουν το σπίτι και να χτιστεί κάτι άλλο πιο συγχρονο στη θέση του, έτσι και όλα τα πλάσματα της φύσης δεν θέλουν να χάσουν τα σπίτια τους. 

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε δάσος, κλειστε τα μάτια σας, ακουμπήστε σε ένα δέντρο, ακούστε τη ζωή που τρέχει από τις ρίζες του  και αφηστε το να σας μιλήσει. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα δάσος, αφήστε το μικρό παιδί που έχετε μέσα σας και ανακαλύψτε τη μαγεία, μην καταστρεψετε ακόμα ένα ‘’σπίτι’’ γεμάτο ζωή, ένα σπίτι που σας χαρίζει απλόχερα κάθε ανάσα που παίρνετε.

 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Μια μέρα διάφοροι λόγοι θα οδηγήσουν τον δωδεκάχρονο Ιάσονα στην απόφαση να το σκάσει από το σπίτι του με προορισμό το δάσος που υπάρχει έξω από το χωριό στο οποίο μένει. Στον δρόμο προς τα εκεί, στο δάσος αλλά και στην επιστροφή θα συναντήσει αμέτρητους κινδύνους.


Όμως, η πραγματική περιπέτεια θα αρχίσει όταν μπει φωτιά στο δάσος από ανθρώπινο χέρι, προκειμένου να αποψιλωθεί και να ανεγερθεί εκεί ένα εργοστάσιο.


Ο Ιάσονας θα πρέπει να βρει τρόπο να σώσει το δάσος όχι μόνο για το καλό των ίδιων των ανθρώπων, αλλά και για να προστατέψει τον Καρυδάνθρωπο, ένα καρυδένιο πλάσμα που θα γνωρίσει στο δάσος, τις λαμπυρίζουσες ακρίδες που θα επισκεφτούν το δωμάτιό του, καθώς και όλα τα υπόλοιπα πλάσματα και δέντρα του δάσους. Θα τα καταφέρει άραγε;


Ένα φανταστικό οδοιπορικό προς την οικολογική συνείδηση και όχι μόνο... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γιώργος Τσιβελέκος

Ο Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία με κατεύθυνση Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στο αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής του τομέα Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Για δύο χρόνια διετέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής των σεμιναρίων «Έγκλημα και Κινηματογράφος» του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας. Επαγγελματικά ασχολείται με μια χειρωνακτική εργασία και την επιμέλεια-διόρθωση βιβλίων.

Ποιήματα, διηγήματα, καθώς και κάποια από τα βιβλία του έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε έγκριτους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Με τα διηγήματα «Μια λέξη... χίλιες εικόνες» (Μια εικόνα... 2.000 λέξεις, ΧΕΝ Παιανίας, 2024), «Απρίλιος 2037 μ.Χ.» (Στιγμές έμπνευσης, τόμος Ι, Κέφαλος, 2024) και «Η κληρονομιά» (Ταξίδια από χαρτί, Skillbox, 2019), καθώς επίσης και με το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Μόνος στο σπίτι τα Χριστούγεννα» (Η ανθολογία των Χριστουγέννων, τόμος Ι, Κέφαλος, 2023) έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες. Κατά καιρούς, δημοσιεύονται ποιήματα και άρθρα του σε διάφορους ιστότοπους, όπως αυτόν του Hello Radio, όπου είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής των μαθητικών διαγωνισμών που διοργανώνονται. Το Official Music Video «Η πιο όμορφη εικόνα» έχει σαν κατακλείδα το ομώνυμο ποίημά του.

Εργογραφία:

• Ο μικρός δασοφύλακας, Κέφαλος, 2024

• Παραμένων έρωτας, Sueño Books, 2024

• Ποιήματα σαν μπονσάι / 192 χαϊκού + 8 τάνκα, Sueño Books, 2023

• Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες, Ελκυστής, 2022

• Έρως νικημένε μάχαν, Οσελότος, 2022

•Ο επιμένων έρωτας νικά, Οσελότος, 2021.

 

*Δημιουργία & επεξεργασία εικαστικών (animation, εξώφυλλο άποψης) - Χρήστος Μαργέτας*
 


41 Προβολές0 Σχόλια

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page