top of page

Ο Χορός της Λάμιας

Ο Χορός της Λάμιας
Ο Χορός της Λάμιας
Δεν έχεις, δηλαδή, όνειρα, Μάχο μου; Δεν τρέφεις κάποιες ελπίδες:
Δεν ξέρω, παππού… σαν τι όνειρα,δηλαδή; Για ποιες ελπίδες μου μιλάς;
 

Το μυθιστόρημα Ο Χορός της Λάμιας, το διάβασα μόλις μέσα σε μια μέρα. Είναι ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο, η αφήγηση του οποίου σε πάει σε μια άλλη εποχή, τότε που οι παππούδες μας ήξεραν να λένε ιστορίες και να ζωντανεύουν το κάθε τι γύρω μας.

«Τι συνέβη πάλι με τον παππού;»
«Πριν από λίγα λεπτά με χαιρέτησε, λέγοντας πως πάει να συναντήσει τον φίλο του τον Σαλταπήδα!»
«Και τι το παράξενο βλέπεις, βρε μητέρα, σ’ αυτό;»
«Μα, ο φίλος του αυτός έχει πεθάνει εδώ και σαράντα χρόνια, Μάχο! Ήμουν μικρο κορίτσι τότε…»

Μέσα από τη λαογραφική αφήγηση, ο συγγραφέας έχει καταφέρει να δημιουργήσει ζωντανούς χαρακτήρες, να μιλήσει στη παιδική καρδια μας και να ξεδιπλώσει γενικότερα μια ιστορία που μιλάει για την φιλία, την αγάπη, αλλά και την ομορφιά της φύσης. Η αγωνία και οι χιουμοριστικοί διάλογοι είναι ένα ακόμα στοιχείο που κερδίζει τον αναγνώστη.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που μπορει να διαβαστεί, από παιδιά δώδεκα χρονών και πάνω.
 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Χορός της Λάμιας

«Πέρα, ο κάμπος απλωνόταν μαύρη θάλασσα και, εκεί καταμεσής, σαν στοιχειωμένο καράβι που πέτρωσε, πότιζε μ’ ασήμι η σελήνη την γκρίζα οροσειρά του δαίμονα.»

Ο έφηβος Μάχος µετακοµίζει µε την µητέρα του στο γραφικό χωριό του παππού του. Ο χαρισµατικός κυρ Αναστάσης τον συµπαρασύρει, µέσω των διηγηµάτων του, σε έναν τόπο µε οµορφιές, µυστικά και πρωτοφανείς ιδιαιτερότητες. Η εξερεύνηση του νεαρού, στο πλευρό της νέας του παρέας, θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει αν οι γλαφυρές ιστορίες του παππού είναι προϊόντα της φαντασίας του ή πραγµατικότητα. Είναι αλήθεια δαιµονικός ο επιβλητικός όγκος του όρους της Λάµιας, που εδώ και πολλά χρόνια στοιχειώνει τους ανθρώπους του χωριού;

Την περιπέτεια των νεαρών φίλων συνοδεύει και ο πρώτος τρυφερός έρωτας του Μάχου, ένα κορίτσι, που ενδύεται το δικό του πέπλο µυστηρίου. Η εξιχνίαση των γεγονότων που «σηµάδεψαν» την Λάµια, καθώς και η συνειδητοποίηση βασικών ανθρωπίνων αξιών, θα συµβάλλουν µε τον τρόπο τους στην ενηλικίωση του νεαρού πρωταγωνιστή µας.

Ένα πρωτότυπο κοινωνικό βιβλίο που εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις τόσο στο πλαίσιο της φιλίας όσο και της οικογένειας, µε βουκολικό χαρακτήρα και έντονα στοιχεία µυστηρίου.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κωνσταντίνος Μαρτινίδης

Ο Κωνσταντίνος Μαρτινίδης γεννήθηκε τον Δεκέµβρη του 1959 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει µε την οικογένειά του.Είναι κτηνίατρος, µε εξειδίκευση και χρόνια εµπειρίας στον τοµέα της Πτηνοπαθολογίας. Έχει συγγράψει παιδικά διηγήµατα, θεατρικά και ποιητικές συλλογές. Τµήµα της συλλογής του «Ο Έρωτας τραγουδά στις Μυρσινιές» (Συλλογή 12 σπαραγµάτων της αρχαίας ελληνικής ερωτικής ποίησης και ενός µύθου σε νεοελληνική µεταγραφή) εµπεριέχεται στο µουσικό έργο του Μιχάλη Μιχαλέρη «Πυροβάτες».

29 Προβολές2 Σχόλια

2 commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Invité
12 nov. 2023
Noté 5 étoiles sur 5.

Ο χορός της Λάμιας" του Κωνσταντίνου Μαρτινίδη είναι όντως ένα βιβλίο καλογραμμένο, γνήσια λογοτεχνικό και με σαφή ελληνικό χαρακτήρα.Έπεσε στα χέρια μου το καλοκαίρι στην έκθεση βιβλίου. Η αξία της οικογένειας και της φιλίας, η αγάπη και το δέος απέναντι στη φύση, η διαχρονικότητα και η δυναμική του ελληνικού πολιτισμού είναι βασικά στοιχεία του βιβλίου. Παράλληλα, το παρελθόν και το παρόν, το πραγματικό και το φανταστικό, το σοβαρό και το αστείο διαπλέκονται σε κάθε κεφάλαιο και δημιουργούν ένα κείμενο σφιχτό, ισορροπημένο και μια ιστορία ενδιαφέρουσα.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θέλω να εστιάσω είναι η γλώσσα του κειμένου. Ο συγγραφέας κανει εύστοχη επιλογή λέξεων και χειρίζεται με αγάπη τον πλούτο της ελληνικής γλωσσας

"Ο χορός της Λάμιας" είναι ένα βιβλίο…

J'aime

Invité
12 nov. 2023
Noté 5 étoiles sur 5.

Χμ ενδιαφέρον φαίνεται. Μπράβο και πάλι και για αυτή την άποψη

J'aime
bottom of page