top of page

Ποιήματα σαν μπονσάι 192 χαϊκού + 8 τάνκα

Έγινε ενημέρωση: 7 Ιαν

Ποιήματα σαν μπονσάι 192 χαϊκού + 8 τάνκα

-Φόβος ή τρόμος;
Ποιο είναι χειρότερο;
- Η ατολμία.
Γράφει η Ελένη Ζερβοπούλου,

Ο συγγραφέας - ποιητής Γιώργος Τσιβελέκος είναι αυτός που με έκανε να αρχίσω να διαβάζω ποίηση. Στην τρίτη ποιητική του συλλογή, μας παρουσιάζει σύντομα ποιήματα σαν μπονσάι.  

Τα μπονσάι ειναι δέντρα που λόγο των αναγκών τους δεν μπορούν να αναπτυχθούν έξω από το φυσικό τους περιβάλλον και είναι σύμβολα αρμονίας.
Ξέσπασε βροχή.
Ξέσπασε καταιγίδα. 
Ξέσπασες και εσύ.

Μην επιτρέπεις 
στον έρωτα να ξύπνα
πριν τις συλλαβές.
 

Όποιος έχει διαβάσει και τις προηγούμενες συλλογές του, αλλά και για όσους έχουν σκοπό να τον διαβάσουν γενικά, θα ξέρουν ότι από τον τίτλο σε προϊδεάζει για το τι θα διαβάσεις. 

Πρέπει να νιώθεις 
για να καταλαβαίνεις 
τα ποιήματα. 
Να πονάς πολύ, 
για ν’ αντιλαμβάνεσαι 
τα του ποιητή. 
 

Ζωή - φθορά και έρωτας- χωρισμός, είναι τα θέματα που απασχολούν τον ποιητή. 

  1. Τα ποιήματα συνθέτουν μια αρμονία ψυχής, του έρωτα και της απώλειας. 

  2. Τα συναισθήματα θέλουν φροντίδα αλλιώς δεν μπορούν να αντέξουν στις δυσκολίες και αυτό το νιωθουμε σε κάθε ποίημα. 

Γλιστρά ο καιρός και τίποτα δεν έχω ευχαριστηθεί. 
 
Ποιήματα σαν μπονσάι 192 χαϊκού + 8 τάνκα

Σε συνεργασία με τον συγγραφέα Γιώργος Τσιβελέκος, κληρώνουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου Ποιήματα σαν μπονσάι 192 χαϊκού + 8 τάνκα. Ο διαγωνισμός τρέχει στα social media και στο προφίλ μου στο Instagram. Εναλλακτικά μπορείς να πατήσεις στο παρακάτω κουμπί και να κατευθυνθείς απευθείας στο post του GIVEAWAY.

 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Η παρούσα συλλογή αποτελείται από 200 ποιήματα γραμμένα στις πιο σύντομες και περιεκτικές μορφές ποίησης στον κόσμο, οι οποίες προέρχονται από την Ιαπωνία. Πρόκειται για τα λεγόμενα χαϊκού και τάνκα με μόλις τρεις στίχους δεκαεπτά συλλαβών τα πρώτα (5, 7, 5) και πέντε στίχους τριάντα μίας συλλαβών τα δεύτερα (5, 7, 5 και 7, 7).


Θέματα που απασχολούν τον ποιητή είναι τα δίπολα «ζωή-φθορά» και «έρωτας-χωρισμός», η φύση μέσα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου αλλά και συναισθήματα στενά συνυφασμένα μαζί τους, καθώς και η ίδια η ποίηση.


Ωστόσο, δεν αρκείται μόνο στην απλή λογοτεχνική αναπαράσταση και εικονοπλαστική περιγραφή τους, αλλά αφορμάται από αυτά και καταθέτει ιδέες και δικές του αλήθειες ή γενικότερες αλήθειες που του έχει διδάξει η ζωή. Επίσης, δε διστάζει να προβεί και σε συμβουλευτικές προτροπές ή αποτροπές, όπως επίσης σε στηλιτεύσεις κακώς κειμένων.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γιώργος Τσιβελέκος

Ο Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 στην Αθήνα. Μέχρι τα οχτώ του χρόνια μεγάλωσε στη Νίκαια και από το 2005 διαμένει μόνιμα στην Ανάβυσσο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» στον τομέα της Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.


Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων για την Εγκληματολογία στο Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και ήταν συνεργάτης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των σεμιναρίων «Έγκλημα και Κινηματογράφος» για δύο χρόνια, την Ψυχολογία, τη Δημιουργική Γραφή, την Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένου και την Εικονογράφηση.


Ποιήματα και διηγήματά του έχουν διακριθεί σε έγκριτους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το διήγημά του «Η κληρονομιά» έχει συμπεριληφθεί στην ψηφιακή συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια από χαρτί», η οποία είναι διαθέσιμη στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Κατά καιρούς, δημοσιεύονται ποιήματά του –και όχι μόνο– σε διάφορους ιστότοπους. Το Official Music Video «Η πιο όμορφη εικόνα» έχει σαν κατακλείδα το ομώνυμο ποίημά του.


Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές με τους τίτλους «Έρως νικημένε μάχαν» (2022) και «Ο επιμένων έρωτας νικά» (2021), οι οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οσελότος. Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) και η εφημερίδα «Κυπριακός Ελληνισμός» βράβευσαν την πρώτη του συλλογή ως «Βιβλίο Χρονιάς 2021».

Επίσης, από τις  Εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημα του για μικρούς και μεγάλους <<Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες>>(2022).

 

*Δημιουργία & επεξεργασία εικαστικών (animation, εξώφυλλο άποψης) - Χρήστος Μαργέτας*


59 Προβολές2 Σχόλια

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Jan 05
Rated 5 out of 5 stars.

Από τις πιο όμορφες ποιητικές συλλογές, αγαπάμε Γιώργο και εσένα ♥️

Like
ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ
ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ
Jan 06
Replying to

Σε ευχαριστούμε πολύ!💜💜

Like
bottom of page