top of page

Αλεξάνδρα Τσότσου: Η κάθε μέρα, που γράφω, αυτή είναι που μου δείχνει πως θα πάει η πλοκή και αντίστοιχά το τέλος.


Books and freckles: Αλεξάνδρα καλώς ήρθες στο μπλογκ.

Καλώς σας βρήκα και εσάς κι εύχομαι πάντα να έχετε επιτυχίες και να δημιουργείται.


Books and freckles: Μίλησε μας για σένα. Πώς είναι η καθημερινότητα σου;

Είναι γεμάτη ένταση και τρέξιμο. Ξυπνάω από τις πέντε το πρωί, γράφω συστηματικά και έπειτα ετοιμάζω το παιδί και τον εαυτό μου για το σχολείο και το γραφείο αντίστοιχα.


Books and freckles: Μίλησε μας για τα βιβλία που έχεις εκδώσει.

Το πρώτο βιβλίο είναι το «Μάλλον δεν θα έπρεπε». Είναι ένα βιωματικό βιβλίο που για τουλάχιστον δυο χρόνια το είχα στο ράφι. Ο λόγος που δεν ήθελα να το εκδώσω ήταν καθαρά προσωπικώς και ο ίδιος λόγος που με έκανε να πάρω την απόφασή αυτή. Θα ξανά εκδοθεί, όταν κλείσει η τριλογία του Ξόρκι, με ένα έξτρα κεφάλαιο παράλληλα με το δεύτερο μέρος του. Ακόμη κι αυτό είναι τριλογία. Μόνο που εδώ, θα έχουμε συναίσθημα και κοινωνικό χαρακτήρα στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Το δεύτερο μου βιβλίο «Ξόρκι: Ο Εντοπισμός» είναι κι αυτό με προσωπική εμπειρία. Η αστρική προβολή που παθαίνει η ηρωίδα, είναι κάτι που συνέβη σε μένα σε νεαρή ηλικία. Έτσι αυτό το βιωματικό στοιχείο, αποτελεί την αρχή του συγκεκριμένου ταξιδιού. Δηλώνω ερωτευμένη με την συγκεκριμένη τριλογία και στο διάλειμμα του, μόλις που είχα ολοκληρώσει το πρώτο μέρος, ήθελα να συνεχίσω την συγγραφή. Το αποτέλεσμα, ήταν στο «διάλειμμα» - δίνω έμφαση σε αυτό - να γεννηθεί το τρίτο μου βιβλίο «Άρθρο 69: ΠΚ». Ένα βιβλίο που αν και ήξερα τις βασικές ηρωίδες και το στόρι δεν ήξερα το περιεχόμενο, τις εναλλαγές, το παρελθόν. Με πήγε από μόνο του. Κάθε φορά, που άνοιγα τον υπολογιστή να γράψω, πάντα έλεγα «ρίσκο». Τίποτα άλλο, απλά το ακολουθούσα πιστά.


Books and freckles: Από που προήλθε η ανάγκη σου για συγγραφή.

Έχει να κάνει με την περίοδο του διαζυγίου θα έλεγα. Μια τραυματική εμπειρία, που σε εκείνη την περίοδο παρακολουθούσα, όλα αυτά που έγραφαν σε διάφορα άρθρα. Είχα την επιθυμία να επικοινωνήσω το μέσα μου κατά τον ίδιο τρόπο. Έτσι, ήρθα σε επικοινωνία με το site που αρθρογραφούσα και κατέληξα να γίνω μέλος. Όμως, εδώ, θέλω να αναφέρω πως το άρθρο για μένα ήταν μικρό ως έκταση και ήθελα να εμβαθύνω, να ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου και όλα αυτά που είχα μέσα μου. Έτσι, η ακατάπαυστη επιθυμία να γράφω κατέληξε σε βιβλίο.


Books and freckles: Ποια ήταν η πρώτη ιστορία που έγραψες;

Το πρώτο μου άρθρο λεγόταν «Ρόδα είναι και γυρίζει». Η αλήθεια είναι ότι είχαν τον τίτλο του ερωτικού – συναισθηματικού άρθρου με μεγάλη επιτυχία και απήχηση. Επίσης είχα γράψει και πολλά άρθρα στην κατηγορία «Κάτω από το χαλί» όπου σε αυτή την κατηγορία τα άρθρα είναι ξεκάθαρα ερωτικά. Επομένως, μπορώ να σου απαντήσω με βεβαιότητα, πως κατέχω και την αισθηματική ερωτική κατηγορία στο γράψιμο. 


Books and freckles: Όταν έχεις μια ιδέα, την γράφεις με τον παραδοσιακό τρόπο; Δηλαδή, φτιάχνεις τον κορμό της ιστορίας με στυλό και χαρτί και μετά περνάς στον υπολογιστή ή ξεκινάς κατευθείαν να γράφεις;

Όχι! Οταν έχω μια ιδέα, την δουλεύω για αρκετό καιρό στο μυαλό μου. Κάνω σποραδικές έρευνες, μέχρι αυτό να εντρυφήσει μέσα μου, να γίνει δικό μου και τότε ξεκινάω να γράφω. Η κάθε μέρα, που γράφω, αυτή είναι που μου δείχνει πως θα πάει η πλοκή και αντίστοιχά το τέλος. Φυσικά, δεν είμαι της κλασικής σχολής, θα το χαρακτήριζα κάπως έτσι. Θα έλεγα, ότι ποτέ δεν σημειώνω, πότε δεν συγκρατώ, ίσως να είναι λάθος, αλλά έτσι λειτουργώ. Το μόνο που έχω κάνει, είναι όπως στο Άρθρο 69, όταν υπάρχουν πολλοί ήρωες σημειώνω σε ένα χαρτί, τα επώνυματά τους, τα χαρακτηριστικά τους και κάποια ιδιώματά τους, για να μην χαθώ.


Books and freckles: Όταν πιάνεις ένα βιβλίο σου τυπωμένο, το διαβάζεις;

Όχι! θα το ξεφυλλίσω αρκετές φορές. Θα δω συγκεκριμένα σημεία και έπειτα θα το έχω κοντά μου για αρκετές μέρες πριν το βάλω στο ράφι με τα υπόλοιπα βιβλία μου.

Books and freckles: Θα άλλαζες κάτι στα βιβλία σου;

Στις ιστορίες ποτέ, τίποτα. Ίσως σε τεχνικά θέματα.


Books and freckles: Το τελευταίο σου βιβλίο είναι το Άρθρο 69 Ποινικός Κώδικας. Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την ιδέα αυτή;

Η συνάδελφός μου, το brain storming. Αυτό, όμως, που μου έκανε κλικ ήταν η πληροφοριοδότης, της Νίας Αρχοντάκης Υπαξιωματικός ΔΕΕ, να ζει σε ένα έγκλειστο περιβάλλον. Μόνο αυτή η σκέψη, με γοήτευσε στον μέγιστο βαθμό για να γίνει βιβλίο.


Books and freckles: Τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε στο να διατυπώσεις τη σημασία του Άρθρου 69 μέσα από το βιβλίο;

Στη σημασία του, τίποτα. Όμως, έχω να σου πω, ότι με δυσκόλεψε ο χρόνος του. Πήρε πολύ χρόνο για να το ολοκληρώσω και πολλές φορές ένιωθα ότι αυτό που παρουσιάζω δεν ήταν επαρκεί.


Books and freckles: Η Κύπρος είναι ένα κομμάτι του βιβλίου. Έχεις πάει ποτέ;

Ναι, φυσικά και έχω πάει και έχω μείνει στην Αγλαντζιά. Είναι μέρος που το έχω ζήσει και αφουγκραστεί.


Books and freckles: Όταν ξεκίνησες να γράφεις το Άρθρο 69, ποιο ήταν το στοίχημα που έβαλες με τον εαυτός σου γι’ αυτό το βιβλίο;

Το στοίχημα ήταν καθαρά προσωπικό, αν θα κατάφερνα να φέρω σε ισορροπία πέντε ιστορίες παράλληλα. Γιατί στο βιβλίο, είναι πέντε οι ιστορίες και όλες θέλουν χειρουργική μεταχείριση για ένα άρτιο αποτέλεσμα.


Books and freckles: Η παράνοια είναι κάτι που επικρατεί στο βιβλίο σου. Πόσο τελικά απέχει η λογική από την τρέλα;

Ελάχιστα. Νομίζω ότι όλοι μας ακροβατούμε σε αυτό.

 

Books and freckles: Σε προβλημάτισαν οι πολλοί χαρακτήρες στο βιβλίο; Σκέφτηκες μήπως ο κόσμος δεν μπορέσει να τους συγκρατήσει;

Ναι φυσικά. Συμβαίνει αυτό συχνά. Τα αποτελέσματα ως εδώ, είναι θετικά, αλλά πάντα υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο.


Books and freckles: Αν κάποιος αναγνώστης σου πει: Αλεξάνδρα εγώ ταυτίστηκα με τη Μαύρα. Τι έχεις να του πεις;

Το ίδιο και εγώ. Γιατί τι έχει η Μαύρα; Χαχαχαχα. Είναι μια πονεμένη, ταλαιπωρημένη ψυχή. Μόνο αυτό έχω να πω, ας το ανακαλύψουν.


Books and freckles: Η Νία είναι κεντρικός χαρακτήρας με το δικό της παρελθόν. Παλεύει με δικά της μυστικά. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σου για τον χαρακτήρα αυτόν;

Ουσιαστικά, καμία. Ήθελα μια ηρωίδα που να είναι απέναντι και συνάμα κοντά στην Μαύρα. Νομίζω το πέτυχα, αλλά αυτό που ήθελα να δημιουργήσω εξαρχής, ήταν ότι είχα ερωτευτεί το όνομα Ιορδανία και ήθελα να γράψω μια ηρωίδα που να έχει αυτό το όνομα. 


Books and freckles: Έχει τελικά να μας πεις κάτι παραπάνω η Νία; (χαχα ναι, ναι προσπαθώ να σου βάλω την ιδέα 😋😁)

Κοίτα, θα σου πω, πως, ότι έχω ήδη γράψει το βιβλίο της Καράκας. Το οποίο θα είναι το διάλλειμα μετά το δεύτερο μέρος του Ξόρκι: η Απαρτία (το δεύτερο μέρος) και είμαι υπό σκέψη να επαναφέρω την Νία σε ένα δύσκολο έγκλημα που θα χρειαστεί να εξιχνιάσει. Ίσως να το κάνω τριλογία, γιατί οι ιδέες πάντα πληθαίνουν. Εξάλλου, μου έχουν πει, πως η φαντασία μου δεν έχει τέλμα και θα την εμπιστευτώ. Επομένως, ναι, στην απάντησή σου. Να περιμένετε.


Books and freckles: Ένα ακόμα στοιχείο του βιβλίου είναι και το μεταφυσικό. Πολλοί πιστεύουμε σε αυτό, ενώ άλλοι βάζουν πρώτα την κοινή λογική. Εσένα ποια είναι η γνώμη σου;

Όπως είχα αναφέρει και στην δια ζώσης συνέντευξη που είχαμε στην παρουσίαση του Άρθρου 69, είναι απόλυτα φυσιολογικό υπάρχει στην ζωή μας. Δηλαδή, υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, που ο καθένας μπορεί να την ονομάσει όπως θέλει. Αυτό, είναι στην καθημερινότητά μας και ανάλογα την σημασία που δίνει ο καθένας μας. Σίγουρα, κάποιοι δεν πιστεύουν την ύπαρξή του και άλλοι φοβούνται. Προσωπικά, πιστεύω και δεν φοβάμαι τίποτα.


Books and freckles: Στο Άρθρο 69 κεντρικό ρόλο έχει η γυναίκα. Ήταν κάτι που βγήκε αβίαστα;

Η όλη ιστορία είναι χτισμένη σε ένα γεγονός που καταπιάνονταν γυναίκες. Επομένως, αυτό και μόνο του, ήταν η βάση για να εξελιχθεί κατά αυτό τον τρόπο. Δηλαδή, να υπερισχύει το γυναικείο στοιχείο.


Books and freckles: Πες μου, τη δικιά μου, αυτή την ομορφούλα 😁, την Καράκα, πώς την εμπνεύστηκες;

Η Έρη Παντελίδου «φταίει» εδώ ξανά χαχαχα. Σε μια συζήτησή μας, που η Έρη έχει καταγωγή από Τουρκία, μου είπε ότι αυτό που θες, ανήκει εκεί. Επομένως, έπρεπε αυτό να το θέσω κάπως στο βιβλίο. Τότε, με την αγαπημένη μου φίλη Μαρία ψάξαμε στο διαδίκτυο για Τούρκικα ονόματα και το Καράκα μου έκανε κλικ. Λένε, πως το όνομα αυτό σημαίνει «σκοτεινό». Κάτι μαύρο και άσχημο.

Books and freckles: Πάμε να σε ρωτήσω για κάτι που ετοιμάζεις μαζί με τη συγγραφέα Άνδρεα Αρβανιτίδου και τις εκδόσεις Διάνοια. Μιλάω για τη πρόσκληση που έχετε κάνει σε συγγραφείς για ένα συλλογικό βιβλίο.

Μίλησε μας γι’ αυτό. Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα και τι περιμένουμε να δούμε σε αυτό το συλλογικό;

Ήταν μια από κοινή επιθυμία της Άνδρεας και εμού να στηρίξουμε και άλλα αξιόλογα ταλέντα να ξεδιπλώσουν την δική τους συγγραφική πένα, να έρθουν σε επαφή με ένα ευρύ κοινό να τους γνωρίσει και έτσι να μας συστηθούν και σε εμάς. Βέβαια, είναι κι αυτή η αγάπη που πολλοί εν γένει συγγραφείς και μη, όταν πιάνουν στα χέρια τους, την έντυπη μορφή ενός βιβλίου τους δίνει την δύναμη και το κίνητρο να συνεχίσουν δυνατά και δημιουργικά. Εμείς, από την δική μας πλευρά θα κάνουμε παρουσίαση Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αναμένουμε τις συμμετοχές να ζήσουμε Dark Legend of the World, μέσα από τα διηγήματα που θα μας εμπιστευτούν και θα σας παρουσιάσουμε.


Books and freckles: Τι να περιμένουμε μελλοντικά από εσένα;

Περιμένετε σίγουρα το Ξόρκι: Η Απαρτία (το δεύτερο μέρος) και έπεται συνέχεια με δυο ακόμη εκπλήξεις μες το 2025! 


Books and freckles: Σε ευχαριστώ πολύ για τη κουβέντα και που μου έδωσες την ευκαιρία να γίνω μέρος του Άρθρου 69.

Ήταν και δική μου τιμή, που το δέχτηκες το αγάπησες από την πρώτη στιγμή και θέλησες να κάνεις beta στο συγκεκριμένο βιβλίο. Σε ευχαριστώ για την αγάπη που του έδωσες και σε ευχαριστώ για όλα. Την αγάπη μου..

48 Προβολές1 Σχόλιο

1 commentaire

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Invité
07 juin
Noté 5 étoiles sur 5.

Υπέροχες και οι δύο μπράβο

J'aime
bottom of page