top of page

Δημήτρης Μπαλτάς: Η σιωπή συνταιριάζει με τη μοναξιά ή καλύτερα με τη μοναχικότητα.


Δημήτρης Μπαλτάς: Η σιωπή συνταιριάζει με τη μοναξιά ή καλύτερα με τη μοναχικότητα.

Books and freckles: Δημήτρη καλώς ήρθες στο blog μου. 

Καλώς σε βρήκα, Ελένη! Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. 



Books and freckles: Μίλησε μας για εσένα, έτσι ώστε να σε μάθουν και οι αναγνώστες μας καλύτερα. 

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1999. Σπούδασα κλασική φιλολογία και μετεκπαιδεύτηκα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τώρα είμαι υποψήφιος διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολούμαι με την ποίηση από τα μαθητικά μου χρόνια. Έχω δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Η Αρχή (Οσελότος, 2019), Μελωδίες λήθης (Αποστακτήριο, 2021), Το όνομα του έρωτα (Αποστακτήριο, 2022), Περιγραφές του ανεκπλήρωτου (Κάκτος, 2022), Τα λεπτά της σιωπής (Κάκτος, 2023). Ποιήματά μου και κριτικά κείμενά μου για την ποίηση  έχουν φιλοξενηθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά και έχω συμμετάσχει με κείμενά μου σε συλλογικά έργα. 



Books and freckles: Μίλησε μας για τα βιβλία που έχεις γράψει. 

Γενικά η ποίησή μου είναι προσωπική και βιωματική. Ωστόσο, εμποτίζεται από το κοινωνικό γίγνεσθαι και αποτυπώνει σκέψεις, στιγμιότυπα, παρατηρήσεις άλλοτε με λεπτή ειρωνεία ή και χιούμορ και άλλοτε με πικρία για τα κακώς κείμενα της εποχής μας. Θα έλεγα ότι γράφω ποιήματα κοινωνικά, τα οποία απορρέουν από διαχρονικά, δυστυχώς, προβλήματα και παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο. Ποιήματα ερωτικά από βιώματα και εμπειρίες των οποίων ψηφίδες ενσωματώνονται στην ποίησή μου και ποιήματα που διακρίνονται περισσότερο για τον φιλοσοφικό και υπαρξιακό τους στοχασμό συνδεδεμένα με την ποιητική τέχνη και τη σχέση μου μαζί της, τα λεγόμενα ποιήματα ποιητικής. Σε όλα τα βιβλία μου αγγίζω αυτά τα θέματα, τα οποία, φυσικά, με τον χρόνο ανανεώνονται, καθώς οι εμπειρίες και οι προσλαμβάνουσες μεγεθύνονται και οι απόψεις μεταβάλλονται, ωριμάζουν και κατασταλάζουν στον νου και τη γραφή.  



Books and freckles: Τα λεπτά σιωπής είναι το πρώτο σου βιβλίο που διαβάζω και ομολογώ ότι με άγγιξε πολύ. Τι είναι για σένα τα λεπτά σιωπής; 

Η σιωπή συνταιριάζει με τη μοναξιά ή καλύτερα με τη μοναχικότητα. Συνθήκη απαραίτητη, προκειμένου να γράψω. Θεωρώ τον εαυτό μου ολιγογράφο, καθώς αφιερώνω περισσότερο χρόνο στο διάβασμα και στην παρατήρηση. Η έμφαση στην παρατήρηση και τη λεπτομέρεια είναι εγγενή γνωρίσματα της συγγραφής, είτε πρόκειται για πεζό είτε για ποίημα. Η σιωπή μετρά τις πληγές μας και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ό,τι προσπερνούμε στο διάβα της μέρας, που συνήθως δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε όλα όσα μάς βαραίνουν. 

 
 

Books and freckles: Η σιωπή τελικά είναι πιο δυνατή από τη φωνή; 

Νομίζω ότι είναι. Συνήθως δεν λέμε, ούτε καν στον ίδιο μας τον εαυτό, όσα θα θέλαμε ή όσα επιβάλλεται να ξεστομίσουμε. Η σιωπή μάς προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Να μη χρειαστεί να ακούσουμε τη φωνή μας. Μόνο στο μυαλό μας αναδεύονται όσα ψάχνουν διέξοδο ή δικαίωση. Και τις βρίσκουν, ενδεχομένως, στο χαρτί. Όσο η φωνή είναι υψηλή, γοητευτική και αληθοφανής, τόσο η σιωπή γιγαντώνεται με τη δική της αλήθεια και συνέπεια. 



Books and freckles: Προσωπικά αρκετές στιγμές μέσα στη μέρα θέλω τη σιωπή μου, βρίσκω γαλήνη. Εσύ γιατί πιστεύεις ότι οι άνθρωποι αναζητούν τη σιωπή; 

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από σιωπή ή από μια σιωπηρή συζήτηση με τον εαυτό μας. Υπάρχουν μέσα στην ημέρα συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες, ερωτήματα, προβλήματα, τα οποία λόγω έλλειψης χρόνου ή μιας έμφυτης αναβλητικότητας μετατίθενται χρονικά για αργότερα. Η σιωπή δεν χωράει μεταθέσεις και αναβολές. Είναι επίπονη και οδυνηρή αλλά αναγκαία και λυτρωτική συνάμα. Είναι η ευκαιρία να δούμε την αλήθεια και να την αντιμετωπίσουμε, όπως μπορεί ο καθένας, με όποια ερείσματα διαθέτει. 

Δημήτρης Μπαλτάς: Η σιωπή συνταιριάζει με τη μοναξιά ή καλύτερα με τη μοναχικότητα.

Books and freckles: Τα υπόλοιπα βιβλία σου είναι και αυτά ποιητικές συλλογές. Γιατί έχεις διαλέξει αυτό το είδος ώστε να εκφραστείς; 

Όπως σου είπα θεωρώ τον εαυτό μου ολιγογράφο. Η ποίηση, ως μέσο έκφρασης, με κέρδισε εξαρχής χάρη στην πύκνωση του λόγου και τα μεστά νοήματα που εμπερικλείουν οι στίχοι της. Σε ελάχιστους στίχους ο ποιητής μπορεί να αποδώσει μαεστρικά ό,τι ο συγγραφέας περιγράφει σε εκατοντάδες σελίδες. Είναι πολύ δύσκολο και, συνάμα, ιδιαίτερα γοητευτικό με λίγες μόνο λέξεις να εκφράζονται τα πιο δυνατά και ειλικρινή συναισθήματα, οι πιο ουσιώδεις αλήθειες, οι πιο όμορφες εικόνες. Ένα ποίημα είναι ένας κόσμος, μια ξεχωριστή θέαση της ζωής που φέρει μαζί το απόσταγμα, την πεμπτουσία της. Εξάλλου, τα λίγα και απλά λόγια είναι πάντα προτιμότερα και πιο έντιμα… 



Books and freckles: Ποια είναι τα συναισθήματα σου κατά την συγγραφή των ποιημάτων σου;

Ανάμικτα, ανάλογα και με το θέμα. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι έντονα. Αν η συναισθηματική φόρτιση δεν είναι τεντωμένη και σε πλήρη διέγερση, δεν γράφονται τα ποιήματα.



Books and freckles: Ποιο είναι το ποίημα που σε εκφράζει περισσότερο;

Δεν μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω ένα ποίημα. Το κάθε ποίημα κουβαλάει μια δική του ιστορία. Ένα ερέθισμα, ένα γεγονός, ένα συναίσθημα, ένα βίωμα, κάτι που πυροδότησε τη γραφή, η οποία μορφοποιήθηκε σε ποίημα. Γενικότερα, η ποίηση μού δίνει τη δυνατότητα να πω όσα δεν μπορώ να τα πω με άλλον τρόπο. Λειτουργεί ιαματικά για την ψυχή και εκτονωτικά για την σκέψη.

Θα επιλέξω ένα ποίημα από το πιο πρόσφατο βιβλίο μου, που μάς έδωσε την αφορμή να γνωριστούμε και να συζητήσουμε. 

Αποστάσεις 


Είναι πολλοί αυτοί που κλαίνε τις νύχτες 

και την ημέρα περνούν χαμογελαστοί και 

ατσαλάκωτοι. 


Είναι πολλοί, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, 

δεν μαθαίνουν πόσα κοινά τούς ενώνουν. 


Είναι πολλοί, δεν είμαι μόνος.


Από την ποιητική συλλογή Τα λεπτά της σιωπής,                                                                               εκδόσεις Κάκτος, 2023, σ. 13.



Books and freckles: Θα μπορούσε μια από τις ποιητικές σου συλλογές να ήταν έμπνευση για μυθιστόρημα; 

Δυνητικά όλα γίνονται… ας ρωτήσουμε τους πεζογράφους!

Εγώ αρκούμαι στο να απολαμβάνω την ανάγνωση καλογραμμένων μυθιστορημάτων. 

Books and freckles: Ποια είναι τα συγγραφικά σου σχέδια;

Θα συμμετάσχω με κείμενά μου σε κάποια συλλογικά έργα που πρόκειται να εκδοθούν εντός του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, ασχολούμαι με την προώθηση του νέου μου βιβλίου αλλά εκδοτικά δεν ετοιμάζω κάτι καινούργιο. Φυσικά, παραμένω πάντα ανοιχτός σε νέες ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές προτάσεις!



Books and freckles: Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα.

Κι εγώ σε ευχαριστώ θερμά, Ελένη, για την όμορφη συζήτηση. Εύχομαι από καρδιάς κάθε καλό!

126 Προβολές1 Σχόλιο
bottom of page