top of page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΤΡΟΒΑ

                               

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΤΡΟΒΑ

Books & Freckles: Ελπίδα καλώς ήρθες στο μπλογκ μου.

 

Καλώς σε βρήκα Ελένη μου και σε ευχαριστώ για τη δυνατότητα αυτή να μιλήσω για μένα και το βιβλίο μου, καθώς και όλη την αγάπη και προσπάθεια που κάνεις στη στήριξη Ελλήνων συγγραφέων.Books & Freckles: Πες μας λίγα λόγια για σένα.


Εκτός από το όνομά μου λοιπόν είμαι Διευθύντρια Πωλήσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο, μένω στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια αν και είμαι από τη Θεσσαλονίκη, είμαι παντρεμένη και είμαι καλά!Books & Freckles: Τι σημαίνει η συγγραφή για σένα;

 

Η συγγραφή είναι η ανάσα μου. Χωρίς αυτήν δε ζω. Γραφώ για να εκφράσω όλα μου τα συναισθήματα κι ανησυχίες, τις στεναχώριες και τις σκέψεις, τη χαρά μου και τη λύπη.Books & Freckles: Μίλησε μας για τις ιστορίες που έχεις πάρει μέρος στα συλλογικά έργα.


Οι ιστορίες στα συλλογικά βιβλία είναι ποικίλες. Από κωμικές, παραμύθια, τρόμου, κοινωνικά, φαντασίας. Γενικά προσπαθώ να δοκιμάζω τον εαυτό μου σε διάφορα είδη γι’ αυτό και ψάχνω λογοτεχνικούς διαγωνισμούς που να τα περιλαμβάνουν όλα.


Books & Freckles: Ποια ιστορία από αυτές που έχεις γράψει, ξεχωρίζεις ένα τσακ παραπάνω;

 

Τρεις είναι να σου πω την αλήθεια. Η πρώτη ένα χιουμοριστικό, όπου η πρωταγωνίστρια μπαίνει σε μια χρονομηχανή και βρίσκεται στη Γαλλία του 1800 περίπου ως δοκιμαστής φαγητών σε έναν Δούκα. Γέλασα πολύ όταν την έγραφα. Η δεύτερη ονομάζεται « Το ταξίδι» και είναι αφιερωμένη στον μπαμπά μου και η τρίτη, «Λίγο πριν το τέλος», αφιερωμένη στη μαμά μου. Όταν τους έχασα ήταν ο μόνος τρόπος για να εκφράσω τις σκέψεις, την αγάπη και την απώλεια.

 
 

Books & Freckles: Ο Κόκκινος Πίθηκος είναι μια δυστοπική ιστορία. Τι σε δυσκόλεψε όταν την έγραφες;

 

Να σου πω την αλήθεια επειδή το lockdown από τον covid ήταν φρέσκο στη μνήμη μου, δε με δυσκόλεψε τόσο ο κόσμος που περιέγραψα αλλά αν οι αναγνώστες θα μπορούσαν να βιώσουν τα συναισθήματα που περιγράφω στους πρωταγωνιστές.Books & Freckles: Πόσο μακριά ή πόσο κοντά βλέπεις τη ζωή μας να είναι από τον κόσμο που έφτιαξες;

 

Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει αυτού του είδους η ζωή, επομένως δεν το σκέφτομαι.


Books & Freckles: Πώς επέλεξες αυτό το είδος για να πεις τη δική σου ιστορία;


Νομίζω επειδή η ιδέα αυτής της ιστορίας ξεκίνησε την περίοδο του lockdown, έπρεπε κάπως να εκφράσω όλο αυτό το συναίσθημα που με κατέκλυζε.


 

Books & Freckles: Γιατί διάλεξες τον τίτλο Κόκκινος Πίθηκος ;


Το κόκκινο ως χρώμα για μένα εκφράζει θυμό κι επανάσταση. Όσο για τον Πίθηκο, επειδή από την αρχή ήξερα ποιος θα είναι, οι πίθηκοι γενικότερα γίνονται επιθετικοί όταν απειλείται η οικογένειά τους και ο προσωπικός τους χώρος. Έτσι κάπως τα συνδύασα. (ελπίζω να μην έκανα spoiler)Books & Freckles: Ο έρωτας είναι ένα βασικό στοιχείο μέσα στο βιβλίο. Το μήνυμα που περνάς είναι τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε συναισθηματικό. Τι ρόλο παίζει στη δικη σου ζωή σου ο έρωτας; Πόσο πιστεύεις ότι μπορούμε να δεχτούμε το διαφορετικό σαν άνθρωποι ή σαν κοινωνία;

 

Το διαφορετικό δε νομίζω ποτέ να το δεχτούμε. Είναι στη φύση του ανθρώπου να το φοβάται γιατί ίσως διαταράσσει τη γαλήνη και τη σταθερότητα στην οποία νομίζει ότι ζει. Όλοι έχουμε όμως το δικαίωμα στον έρωτα και στην αγάπη. Μας αναζωογονεί, ομορφαίνει τη ζωή μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε το δύσκολο μονοπάτι της καθημερινότητας και της ζωής.

Books & Freckles: Γιατί κάποιος να διαβάσει το βιβλίο σου;


Καλή ερώτηση. Νομίζω θίγει διάφορα κοινωνικά ζητήματα, που όλους μας προβληματίζουν. Μάλιστα πιστεύω ότι ζούμε ήδη κάποιες καταστάσεις, σε λιγότερο βαθμό βέβαια αλλά μπορούμε να ταυτιστούμε.


Books & Freckles: Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σχέδιά σου; Θα δούμε τον Κόκκινο Πίθηκο να επιστρέφει;

Δεν το είχα στο νου μου για συνέχεια, αλλά όσοι το διάβασαν μου τη ζήτησαν. Ακόμα δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Το βιβλίο που γράφω τώρα θα είναι φαντασίας.

 

Σε ευχαριστώ πολύ Ελπίδα για την κουβέντα που είχαμε!

394 Προβολές2 Σχόλια

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Mar 29
Rated 5 out of 5 stars.

Λατρεύω Ελπίδα και μου άρεσε αρκετά το βιβλίο

Like

kiriata76
Mar 29

Μπράβο, πολύ ωραία συνέντευξη. Θα τα πούμε από κοντά συντομ.

Like
bottom of page