top of page

Λένα Δεμερτζή: Εκεί υστερούμε οι άνθρωποι. Δεν παραδεχόμαστε πότε χρειαζόμαστε πραγματικά βοήθεια.


Books and freckles: Λένα καλώς ήρθες στο Books and Freckles.

Καλώς σας βρήκα!! Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι στη παρέα σας!!


Books and freckles: Μιλησέ μας για σένα, ώστε να σε μάθουν οι αναγνώστες μας.

Κατάγομαι από ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Μεσημβρία. Έζησα εκεί τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, ώσπου βρέθηκα για σπουδές στα Γιάννενα, στη Φιλοσοφική σχολή. Τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στην Πτολεμαΐδα. Είμαι παντρεμένη και έχω δύο παιδιά.


Books and freckles: Μιλησέ μας για τα βιβλία που έχεις γράψει.

Έχω γράψει και εκδώσει συνολικά τέσσερα βιβλία. Το πρώτο εκδόθηκε το 2018 με τίτλο «Ζωή σε τρεις πράξεις» και πρόκειται για ένα καθαρά κοινωνικό μυθιστόρημα. Το επόμενο είναι και αυτό κοινωνικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το μυστικό της ζωής». Αμέσως μετά αποφάσισα να δοκιμάσω να μπω σε ένα άλλο είδος, αυτό της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπου εκδίδεται το τρίτο μου βιβλίο με τίτλο «Ο Ρύστης», ώσπου ερχόμαστε στο σήμερα, με το τελευταίο μου βιβλίο με τίτλο «Ο Κλόουν» από τις εκδόσεις  Bookstagram. Στα δύο τελευταία βιβλία παρακολουθούμε τις έρευνες της ίδια ομάδας αστυνομικών, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις. 

 
 

Books and freckles: Τι σημαίνει για σένα η συγγραφή;

 Συγγραφή για μένα είναι ένα ταξίδι, μια γιορτή, ένα πάρτι όπως λέω συχνά. Χαίρομαι να δημιουργώ ιστορίες και εννοείται πως χαίρομαι ακόμα περισσότερο, όταν αυτές αρέσουν και στους αναγνώστες.


Books and freckles: Πώς σου ήρθε η ιδέα για τον τίτλο του βιβλίου ο Κλόουν;

 Τον τίτλο τον βρήκα αφού έγραψα τη λέξη Τέλος. Στο προηγούμενο βιβλίο, με τίτλο «Ο Ρύστης», ο δολοφόνος για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να αναφέρω τώρα, αποκαλούσε τον εαυτό του Ρύστη. Συνεπώς ο τίτλος χαρακτήριζε με κάποιον τρόπο τον ένοχο. Μ ‘ αυτόν τον τρόπο σκέφτηκα και γι’ αυτό το βιβλίο. Ήθελα έναν τίτλο που θα χαρακτηρίζει με κάποιον τρόπο τον δολοφόνο.


Books and freckles: Η ιστορία ξεκινάει με το θάνατο ενός εικοσάχρονου κοριτσιού. Πώς ήρθε η εμπνευση για αυτό το βιβλίο; Η κοινωνία μας παίζει ρόλο στην ιστορία αυτή;

Η αλήθεια είναι πως είχα ξεκινήσει να γράφω μια άλλη ιστορία. Εκείνο το διάστημα είχαν βγει στο φως της δημοσιότητας πάρα πολλά σκάνδαλα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως όλοι παίρναμε μέρος σε τηλεδικαστήρια, δικάζαμε και καταδικάζαμε ανθρώπους, χωρίς να έχουμε καμία γνώμη πάνω στην υπόθεση. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει η ιστορία. Ήθελα να δείξω πως μπορούν όλα να ανατραπούν και πόσο λάθος μπορεί να είναι η καταδίκη κάποιου από ανίδεους. Ξέρεις, καμιά φορά είναι πολύ υγιές να μην έχουμε άποψη για όλα.


Books and freckles: Πόσο λεπτή ειναι η ισσοροποια αναμεσα στη λογική και την τρέλα τελικά;

 Είναι μια πολύ πολύ λεπτή γραμμή, σχεδόν αδιόρατη. Το θέμα είναι να καταλάβεις πότε έχεις φτάσει τόσο κοντά, ώστε να το παραδεχτείς και να ζητήσεις βοήθεια. Εκεί υστερούμε οι άνθρωποι. Δεν παραδεχόμαστε πότε χρειαζόμαστε πραγματικά βοήθεια.


Books and freckles: Μίλησέ μας για τους χαρακτήρες του βιβλίου και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι δευτεραγωνιστές στο βιβλίο.

 Βασικοί χαρακτήρες είναι ασφαλώς η αστυνομική ομάδα, ο αστυνόμος Γιώργος Πετρόπουλος μαζί με τον Μπιλ και τη Σοφία. Από την άλλη έχουμε τη Σόνια, τη μητέρα του θύματος. Όσον αφορά τους δευτεραγωνιστές, θεωρώ πως στο συγκεκριμένο βιβλίο παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς είναι αυτοί που παραπλανούν τον αναγνώστη. Ο καθένας τους μπορεί να έχει διαπράξει το έγκλημα. Είναι όλοι ένοχοι και αθώοι ταυτόχρονα.


Books and freckles: Κάθε είδος στη λογοτεχνία έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας. Παρ’ όλα αυτά όμως, αρκετοί θα πουν ότι η αστυνομική λογοτεχνία είναι αρκετά δύσκολο είδος. Πες μας την άποψή σου πάνω σε αυτό.

Κι εγώ είμαι ακόμα στη διαδικασία που μαθαίνω βέβαια, αλλά θα σου πω με την μέχρι τώρα εμπειρία μου. Θεωρώ ότι είναι ένα δύσκολο είδος όχι ως προς την ιστορία αλλά ως προς τον τρόπο που θα τη δομήσεις. Η αστυνομική έρευνα που θα υπάρχει απαραίτητα μέσα στο βιβλίο, θα πρέπει να βασίζεται στην πραγματικότητα και όχι να γράφουμε ο, τι μας έρθει στο κεφάλι. Από την άλλη, το μεγάλο στοίχημα είναι να κρύψεις τον δολοφόνο και το κίνητρο και να παραπλανείς μέχρι τέλους τον αναγνώστη. Αυτό για να το κάνεις θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και δουλειά βέβαια.


Books and freckles: Πόσο σημαντική είναι η έρευνα για να γράψει κάποιος ένα αστυνομικό μυθιστόρημα;

Χρειάζεται μεγάλη έρευνα ως προς την αστυνομική έρευνα. Και τι εννοώ. Θα πρέπει να ψάξεις και το παραμικρό που αφορά διαδικασίες, νόμους, βαθμούς και γενικότερα να ξέρεις πως λειτουργεί αυτό το σύστημα, ώστε μετά να τοποθετήσεις τους ήρωές σου μέσα σ’ αυτό. Φυσικά πρόκειται για μυθοπλασία αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο θα πρέπει να ‘πατά’ στη πραγματικότητα.


Books and freckles: Είσαι απο τους συγγραφείς που στήνεις την ιστορία με χαρτί και στυλό ή έχεις την ιδέα και όπως πάει;

 Στην αρχή κρατώ κάποιες σημειώσεις στο χαρτί αλλά από ένα σημείο και μετά η ιστορία πάει μόνη της.


Books and freckles: Θα δούμε άλλες ιστορίες με τον αστυνόμο Γιώργο Πετρόπουλο;

 Είναι σχεδόν βέβαιο αυτό, όμως όχι στο επόμενο βιβλίο σίγουρα. Το επόμενο δεν θα ανήκει στην αστυνομική λογοτεχνία, μ’ αυτά βέβαια που μπορώ να πω μέχρι αυτή τη στιγμή. Αν κάτι αλλάξει…

Books and freckles: Πρότεινε στους αναγνώστες μας ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα.

 Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά ένα που διάβασα και μου έμεινε η ιστορία για αρκετό καιρό είναι το Μυθιστόρημα με κλειδί του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.


Books and freckles: Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σου σχέδια; Σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα.

Αυτόν τον καιρό δουλεύουμε ένα συνεργατικό βιβλίο με την Τζοάν Ζαχαριάδου και μόλις είναι έτοιμο θα ασχοληθώ με την επόμενη ιστορία μου. Ευχαριστώ πολύ!27 Προβολές1 Σχόλιο

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
kiriata76
Jun 14
Rated 5 out of 5 stars.

Διάβασα τον "Κλόουν" σε δύο 24ωρα... Συγχαρητήρια.. Ακόμα μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Like
bottom of page