top of page

Το λευκό κλουβί

Το λευκό κλουβί - Άποψη Βιβλίου

Το λευκό κλουβί

Θα κατρακυλήσεις. Θα βυθιστείς. Θα ακουμπήσεις τον πάτο και ίσως να μην καταφέρεις να ορθοποδήσεις ποτε ξανά.

Γράφει η Ελένη Ζερβοπούλου,

Το βιβλίο Το λευκό κλουβί κυκλοφόρησε σχεδόν δέκα χρόνια πριν και είναι το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως Λένα Ψύχα.  Εδω η συγγραφέας δεν μας δίνει απλά ένα βιβλίο φαντασίας, αλλά ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει στη κοινωνία μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια.

 

Η συγγραφέας μέσα από την πρωταγωνίστρια την Έλλη κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια να σωματοποιήσει αναγνώστη και πρωταγωνίστρια.

Αν τα καταφέρνει;

  • Για μένα ναι και όχι μόνο από τη πλευρά της Έλλης, αλλά και από τους γύρω που την πλαισιώνουν.

Η Λένα Ψύχα βουτάει τη πένα της μέσα στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, μιλάει για:

  1. την κοινωνία, τη βία σε όλες τις μορφές.

  2. Το πως μέσα από την παιδική ηλικία ο εαυτός μας αρχίζει και περπατάει μέσα σε μια άβυσσο, την άβυσσο της ψυχής, την κατάθλιψη και πόσο αυτό επηρεάζει την ενήλικη ζωή μας.

  3. Αναλύει όλες τις πλευρές και τις γυναικας και του άντρα, το πως επηρεάζουν ο καθένας με το δικό του τρόπο τον άλλον.

  4. Πιάνει το κουβάρι από την αρχή και αρχίζει να το ξετυλίγει.  

 

Έχω μάθει να είμαι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού μου…

Δεν είσαι σκληρός κριτής. Έχεις μάθει να αδικείς τον εαυτό σου και όχι να τον κρίνεις. Για να κρίνεις, χρειάζεται αυτογνωσία, ένα εφόδιο που δεν έχεις. Το μόνο που κάνεις είναι να υποτιμάς τον ευατό σου σε κάθε βήμα. Όταν παραβλέπεις τα προτερήματα και επιμένεις στο να αναγνωρίζεις όλα τα στρταβά και τα λάθη, τότε μεροληπτείς ενάντια σε σένα…

Η γραφή της είναι αφηγηματική και ρέει αβίαστα. Κάνει ωραίες εναλλαγές του σήμερα με το παρελθόν.

Ένα βιβλίο που αξιζει να διαβαστεί από όλους μας.

Πότε ξέρεις ότι είσαι ευτυχισμένος;Όταν δεν μισείς τις Κυριακές…
 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

«Κάθε πράξη και κάθε παράλειψη, αφήνει πάνω σου ανείπωτα σημάδια. Ο πόνος δεν έρχεται μονάχα από όσα σε αγγίζουν, αλλά και από όσα δεν έρχονται, παρά την προσμονή σου. Πάντα ήλπιζα να έχω την αγάπη της οικογένειάς μου. Αντί αυτού όμως, πήρα μελανιές, απαξίωση και ένα τσουβάλι απωθημένα».

Η Έλλη είναι μια συνηθισμένη γυναίκα, μία σύζυγος, μητέρα, φίλη, νοικοκυρά. Η ιστορία της δεν είναι μόνο ο απαγορευμένος έρωτας μιας παντρεμένης γυναίκας, δεν είναι οι ανελέητες συνέπειες ενός και μόνου λάθους, που την οδηγεί, εσώκλειστη, στο δικό της λευκό κλουβί. Η ιστορία της είναι μία πορεία προς την κατάθλιψη, λόγω της απόστασης που έχει το όνειρο από την πραγματικότητα.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Λένα Ψύχα

Η Λένα Ψύχα γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκε για λίγα χρόνια στον τομέα αυτό. Η αγάπη της για τα βιβλία ήταν τόσο έντονη που από μικρή ηλικία πειραματιζόταν με διάφορα είδη γραφής όπως μυθιστόρημα και ποίηση. Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “Το Λευκό Κλουβί” από τις εκδόσεις Λυκόφως, το οποίο αναδείχθηκε ως ένα από τα οχτώ καλύτερα για το καλοκαίρι του 2016. Σήμερα ζει στην Ελευσίνα μαζί με τον άντρα της και τα δυο της παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τη συγγραφέα μπορείτε να επισκεφτείτε το προσωπικό της blog:

http://mamabook.wordpress.com Στα κοινωνικά δίκτυα: facebook/LenaPsicha

 

*Δημιουργία & επεξεργασία εικαστικών (animation, εξώφυλλο άποψης) - Χρήστος Μαργέτας*

282 Προβολές2 Σχόλια
bottom of page