top of page

Το μακρινό ταξίδι της Ειρήνης

Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Στην ειρήνη, οι γιοι θάβουν τους πατεράδες τους. Στον πόλεμο, οι πατεράδες θάβουν τους γιους τους.
Το μακρινό ταξίδι της Ειρήνης
Γράφει η Ελένη Ζερβοπούλου,
Η συγγραφή έχει πολλά καλά, ένα από αυτά είναι η οπτική που έχει ο κάθε συγγραφέας όταν διαλέγει ένα θέμα και το γράφει. Σε άλλους κάνει σε άλλους δεν κάνει. Όταν είδα τον Πέτρο να βγάζει καινούργιο βιβλίο, είπα: θέλω να το διαβάσω, μόνο και μόνο από τον τίτλο. Προσωπικά εμένα με έχει κερδίσει με τη γραφή του και το πως βλέπει την καθημερινότητα.
Μαμά, γιατί γίνονται πόλεμοι στον κόσμο;

Με αυτή τη πρόταση στην ουσία αρχίζει η ιστορία για μένα. Και πάλι εδώ θα πω ότι στο μυαλό μου είχα άλλη ιστορία από αυτή που διαβασα. Ο συγγραφέας πιάνει το κόσμο από την αρχή. Αρχή... Τι είναι για σας αρχή; Από που θα ξεκινούσατε άραγε αυτή την ιστορία; Τι απάντηση μπορειτε να δωσετε σε ένα παιδί στο ερώτημα: γιατι γίνονται πόλεμοι;

Το μακρινό ταξίδι της Ειρήνης
Αλήθεια όταν ακούτε το όνομα Ειρήνη, τι σας έρχεται στο μυαλό; 

Το μακρινό ταξίδι της Ειρήνης είναι ένα διήγημα που μιλάει για την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που πάσχει από καρκίνο και ακολουθεί την πορεία της προς την ελπίδα. Ένα βιβλίο που με έκανε να σκεφτώ βαθιά, ότι ο θυμός είναι πολύ επικίνδυνος και δεν κερδίζεις όσο γρήγορος και να είσαι. Ένα βιβλίο που μου έμαθε ότι στη πορεία της ζωής, πάντα θα βρίσκεις τους σωστούς συμμάχους. Η ζωη θα σου δώσει ξανά και ξανά τα ίδια μαθήματα ώσπου να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις.  


Το μακρινό ταξίδι της Ειρήνης είναι ένα βιβλίο που για μένα δεν θα έπρεπε να λείπει απο καμία  βιβλιοθήκη των σχολείων.


Να θυμάσαι δυο πράγματα: η ιστορία είναι μία ατελείωτη επανάληψη…
 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Πέτρος Κωσταράς

Ο Πέτρος Κωσταράς είναι Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής γερμανικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και από το 2000 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης και της Γερμανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε στο ίδιο τμήμα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Ελληνογερμανικές σχέσεις στη λογοτεχνία. Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκριμένα από το δημοτικό. Όντας ανήσυχο πνεύμα, καθόταν ατέλειωτες ώρες γράφοντας πολλές ιστορίες. Το 2018 εκδίδεται το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Πέτρος και Κάσσυ. Ένα βιβλίο με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Το 2019 ακολουθεί το γερμανικό κλασικό έργο «Ο Καρυοθραύστης» του Ε.Τ.Α. Χόφμαν, σε μετάφραση δική του, ενώ το 2020 κυκλοφορεί το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο La cuna – Σκοτεινό σημείο, μία ιστορία μυστηρίου, θίγοντας παράλληλα πολλά κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Ένα χρόνο αργότερα, το 2021, κυκλοφορεί το γερμανικό κλασικό έργο Έφη Μπριστ, του Τέοντορ Φοντάνε, σε μετάφραση δική του. Το 2023 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές και εκδίδεται το τρίτο του μυθιστόρημα «Ματωμένη Ηλέκτρα». Τα όνειρά του πολλά και οι πηγές έμπνευσής του ατέλειωτες, ενώ το ανήσυχο πνεύμα και το ενθουσιώδες παιδί που κρύβει μέσα του, τον κάνουν να μην σταματά ποτέ να σκέφτεται, να αισθάνεται και να δημιουργεί.

 

Μπορείτε να βρείτε τον συγγραφέα στα social media:

 

*Δημιουργία & επεξεργασία εικαστικών (animation, εξώφυλλο άποψης) - Χρήστος Μαργέτας*

41 Προβολές2 Σχόλια
bottom of page