Τελικά διαβάζουμε ένα είδος βιβλίου, ανάλογα με την ηλικία μας;
Διαβάζοντας το βιβλίο, Το μυστικό των Επτά Θαλασσών, απάντησα ταυτόχρονα και στο ερώτημα.
Το μυθιστόρημα ανήκει στην εφηβική λογοτεχνία, βάση του εκδοτικού, και σωστά το κατατάσσει εκεί, μιας που χρειάζεται να υπάρχουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες στα βιβλία.
Για μένα για να διαβάσεις εφηβική λογοτεχνία του φανταστικού, χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια απλή ανάγνωση.
Χρειάζεται να έχεις τις κεραίες ανοιχτές, για να νιώσεις την ιστορία με την καρδιά σου.
Η συγγραφέας για μένα το καταφέρνει αυτό.
Η Αμφιτρίτη (αχ και να ξερες τι σημαίνει για μένα αυτό το όνομα 😁) είναι μία έφηβη που με το ένστικτο του ντετέκτιβ, θα ζήσει την περιπέτεια.
Εννοείται ότι δεν σας πω περισσότερα για την ιστορία, γιατί είμαι σίγουρη πως θα σας κάνω σπόιλερ.
Το διάβασα μέσα σε μιάμιση μέρα και μου άρεσε πολύ. Οι εικόνες που μας δίνει μέσα από τις περιγραφές είναι ζωντανές και νιώθεις να περπατάς εκεί, στο νησί και να είσαι μέρος της περιπέτειας.
Η φαντασία της συγγραφέως δεν σου αφήνει να νιώσεις ότι δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα όλα αυτά που μας διηγείται.
Η ροή του είναι σαν να κρατάς την ανάσα σου και φτάνοντας στο τέλος, την αφήνεις. Ένα ωραίο μυθιστόρημα που θα διάβαζε άνετα ακόμα και ένα παιδί του δημοτικού.
Αν κάτι θα ήθελα, θα ήταν να είχε εικόνες το βιβλίο.
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Η Αμφιτρίτη είναι μια δεκαεξάχρονη, η οποία μόλις εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό νησί μαζί με την οικογένειά της, εξαιτίας της δουλειάς του πατέρα της. Αυτή η αλλαγή δεν της αρέσει, καθώς πιστεύει ότι το νησί τη μισεί. Οι γονείς της όμως πιστεύουν ότι οι περίεργοι νησιώτες θα τους καλοδεχτούν, αν περάσουν χρόνο μαζί τους σε κοινές δραστηριότητες. Έτσι, ένα κυριακάτικο πρωινό αποφασίζουν να μπουν μαζί με κάποιους κατοίκους στο καράβι του Καπετάν Μπουνάτσα, για να θαυμάσουν την ομορφιά του τόπου. Αυτή η ανοιξιάτικη εξόρμηση κάθε άλλο παρά βαρετή θα είναι. Στην πρώτη γνωριμία της με τον Καπετάν Μπουνάτσα, χτυπάει ένα καμπανάκι μέσα στο κεφάλι της Αμφιτρίτης. Αυτός ο παράξενος καπετάνιος, που μοιάζει περισσότερο με πειρατή, θα τη σύρει σε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια που δεν μπορεί να φανταστεί. Το ένστικτο του ντετέκτιβ θα την οδηγήσει σε ζωντανούς μύθους, απέθαντους πειρατές, τέρατα της θάλασσας και ένα μυστικό που πρέπει να ανακαλύψει.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρία Συλαϊδή μεγάλωσε στα Λεχαινά Ηλείας, σε ένα μέρος πραγματικά παραμυθένιο, και ζει στην Αθήνα. Βαθιά επηρεασμένη από τις ιστορίες και τους μύθους του χωριού και τα παραμύθια των ηλικιωμένων, ακολουθεί και η ίδια αυτό που τόσο αγαπά: διηγείται ιστορίες και παραμύθια. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ανάγνωσης και γραφής παραμυθιού, καθώς και Αρχές Λογοτεχνίας στο Tabula Rasa και ανάγνωση και γραφή πεζογραφίας στο ΕΚΠΑ. Συμμετέχει σε συλλογικά παραμύθια που έχουν εκδοθεί με τους τίτλους Ο Θησαυρός του Αλή Μπαμπά και Η παραμυθολυμπιάδα των ζώων από τις εκδόσεις I write και Once upon a horror time και They lived happily ever after? από το Moonlight Tales. Διηγήματα και παραμύθια της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το παραμύθι της Σαμπίν, Μια μάγισσα χωρίς μαγεία από τις εκδόσεις Κέφαλος. Τον Αύγουστο του 2022 κυκλοφόρησε το καινούργιο της βιβλίο Εγώ και ο εξωγήινος εαυτός μου και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους Το σεντούκι των ευχών από τις εκδόσεις Διάνοια. Παράλληλα γράφει και μοιράζεται ιστορίες flash fiction για τις σελίδες 121 words και Moonlight Tales. (Πηγή: "Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής", 2023)
*Δημιουργία & επεξεργασία εικαστικών (animation, εξώφυλλο άποψης) - Χρήστος Μαργέτας*
Comments