top of page

Το νανούρισμα της ψυχής

Έγινε ενημέρωση: 18 Ιουν

Αυτός που θα σε αγαπάει αληθινά, θα σε αγαπάει και στις χειρότερες στιγμές σου…

Γράφει η Ελένη Ζερβοπούλου,

Το νανούρισμα της ψυχής είναι το νέο βιβλίο της συγγραφέως Λένα Ψύχα.

  • Δεν έχω βρει τις κατάλληλες λέξεις ακόμα για το πώς θα ξεκινήσω να μιλάω για αυτό το βιβλίο που άγγιξε και δικές μου πτυχές. Πιστεύω ότι όπως και να ξεκινήσω να σας μιλάω, θα είναι ο σωστός τρόπος. 

 

Η θλίψη και η χαρά είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος…


Μαμά, μια λέξη χιλιάδες συναισθήματα. 

  • Τι κάνει μια γυναίκα μαμά;

Μεγάλο ερώτημα. Η κάθε μία μας, έχει τη δική της απάντηση.

  • Γονείς τι κανεί ένα ζευγάρι γονιό;

  • Ελπίδα, τελικά έρχεται την τελευταία στιγμή; Εκεί που όλα μας έχουν απογοητεύσει;

  • Πόνος πόσο πόνο μπορεί να αντέξει άραγε ένας άνθρωπος; Μέχρι που μπορεί να φτάσει για κάτι που επιθυμεί πολύ;

  • Απογοήτευση, πόσο μπορεί να σε αλλάξει άραγε;

Πολλά τα ερωτήματα. 

Μπορείς να κλάψεις για κάποιον που έφυγε ή να σκουπίσεις τα δάκρυα σου και να γίνεις δυνατή…

 

Η συγγραφέας παραδίδει στον αναγνώστη ένα βιβλίο που θέτει ένα μεγάλο θέμα για τη γυναίκα, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μητρότητα.

Σε αρκετές γυναίκες μια εγκυμοσύνη έρχεται γρήγορα, σε άλλες παίρνει καιρό και σε άλλες δεν έρχεται καθόλου. Η συγγραφέας με την πένα της, τολμάει να μας δώσει όλες τις οπτικές και όλα τα στάδια.

Προσποιούνταν ότι δε συνέβαινε τίποτα κακό όποτε διάφοροι άνθρωποι τη ρωτούσαν, καλοπροαίρετα, πότε θα έκανε παιδί…

 

Αλήθεια, τι κάνει άραγε μια γυναίκα μαμά; Είμαστε όλες γεννημένες να γινουμε μάνες; Και άμα κάποια γυναίκα αποφασίσει να μην γίνει μητέρα, είναι τόσο κακό;


Διάβασα το βιβλίο μεσα σε 2 μέρες. Η συγγραφέας όπως θα διαβάσετε και εσεις μέσα στο βιβλίο δεν δίνει περιγραφές, ούτε χρονολογει. Με αυτόν τον τρόπο με έκανε εμένα πρωταγωνίστρια.

  1. Είδα δικά μου κομμάτια μέσα από την Άννα. Έδινα μαζί της τον αγώνα απέναντι στη μητρότητα.

  2. Αγάπησα τον Λουκά που ήταν ο φύλακας άγγελος της. Ήξερε πώς να στέκεται στα σκοτάδια της και να την αγκαλιάζει όταν αυτή δεν μπορούσε να αγκαλιάσει τον εαυτό της.

  3. Κατανόησα την Ανδρομάχη και κατάλαβα ότι μπορεί οι γονείς να μας μεγαλώνουν με ορισμένα ‘πρέπει’, όμως αυτά δεν μας καθορίζουν στην τελική. Αυτό ήξεραν. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για εμάς.

  4. Ταξίδεψα μαζί με τη Μαργαρίτα και μαζί της βρήκα το δικό μου νανούρισμα, αυτό που ηρεμεί την ψυχή και με κάνει να βρίσκω το δρόμο μου, όταν πιστεύω ότι σαν μαμά τα κάνω όλα λάθος.

 

Ίσως το μόνο αντίδοτο στον πόνο να είναι η αγνή, αθώα αγάπη, όπως αυτή που νιώθουν τα παιδιά, σκέφτηκε…


Το νανούρισμα της ψυχής είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

Η συγγραφέας με απλό, όμορφο λόγο, αγγίζει με κάθε σεβασμό το θέμα της μητρότητας. Είναι ένα ξύπνημα μέσα μας, για κάθε φορά που βλέπουμε παντρεμένα ζευγάρια μακροχρόνια χωρίς παιδια και αρχίζουμε να κάνουμε αδιάκριτες ερωτήσεις.

Είτε σαν συγγενείς, είτε σαν φίλοι.

 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Η Μαργαρίτα, μια κοπέλα που βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο θαύμα της ζωής, την εγκυμοσύνη, διστάζει να κάνει το επόμενο βήμα και να αποφασίσει τι θέλει πραγματικά από τη ζωή της. Μια μέρα, καθώς διαβάζει ένα παλιό βιβλίο των γονέων της, βρίσκεται μπροστά σε μια ανακάλυψη, τόσο οικεία μα τόσο αποκαλυπτική, που μπορεί να της αλλάξει τη ζωή. Η Άννα από την άλλη, έχοντας μεγαλώσει με κάθε είδους δυσκολίες στη ζωή της, πασχίζει συνεχώς να πολεμά με τις αντιξοότητες της τύχης, για να πετύχει όλα όσα είχε ονειρευτεί. Πάνω απ’ όλα, να κρατήσει στην αγκαλιά της το δικό της παιδί. Άραγε θα βρουν την άκρη του νήματος; Θα απολαύσουν τελικά το νανούρισμα της δικής τους ζωής; Ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, υπάρχει πάντα μια χαραμάδα ευτυχίας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Λένα Ψύχα

Η Λένα Ψύχα γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκε για λίγα χρόνια στον τομέα αυτό. Η αγάπη της για τα βιβλία ήταν τόσο έντονη που από μικρή ηλικία πειραματιζόταν με διάφορα είδη γραφής όπως μυθιστόρημα και ποίηση. Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “Το Λευκό Κλουβί” από τις εκδόσεις Λυκόφως, το οποίο αναδείχθηκε ως ένα από τα οχτώ καλύτερα για το καλοκαίρι του 2016. Σήμερα ζει στην Ελευσίνα μαζί με τον άντρα της και τα δυο της παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τη συγγραφέα μπορείτε να επισκεφτείτε το προσωπικό της blog:

http://mamabook.wordpress.com Στα κοινωνικά δίκτυα: facebook/LenaPsicha

 

*Δημιουργία & επεξεργασία εικαστικών (animation, εξώφυλλο άποψης) - Χρήστος Μαργέτας*

27 Προβολές2 Σχόλια

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
May 29
Rated 5 out of 5 stars.

Πολύ όμορφη άποψη καλοταξιδο

Like
Ελένη Ζερβοπούλου
Ελένη Ζερβοπούλου
May 30
Replying to

Ευχαριστώ πολύ 💜🙏

Like
bottom of page