top of page

Χρήστος Μαργέτας: Είδα έναν κόσμο σκοτεινό. Έναν κόσμο γεμάτο άρνηση για την αλήθεια.


ΣΚΟΤΕΙΝΟ

Books and freckles: Σήμερα καλωσορίζω στο μπλογκ τον άνθρωπο που είναι πίσω από όλα αυτα τα όμορφα του Books and freckles το Χρήστο Μαργέτα.

Καλησπέρα κι από μένα. Τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτό το blog και μέσα από τα βιβλία μου.



Books and freckles: Χρήστο μιλησε μας για σένα ώστε να σε γνωρίσει και ο κόσμος.

Είμαι γέννημα θρέμμα της Κρήτης και συγκεκριμένα του Ηρακλείου. Έχω σπουδάσει Πληροφορική στο Δ.Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου και έχω λάβει την αντίστοιχη πιστοποίηση. Επιπλέον έχω λάβει το δίπλωμα προπονητή κολύμβησης από την ομοσπονδία, ενώ εργάζομαι τα τελευταία δέκα χρόνια ως ναυαγοσώστης. Στον ελεύθερό μου χρόνο φωτογραφίζω, παίζω βιντεοπαιχνίδια, ασχολούμαι με τη γραφιστική, με ό,τι συνεπάγεται και τέλος με τη συγγραφή που με έχει κερδίσει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Έχω εκδόσει δύο βιβλία. Το ένα ονομάζεται το Ημερολόγιο του Έντουαρντ Σπένσερ, το οποίο δεν κυκλοφορεί πλέον και το Σκοτεινό από τις εκδόσεις Κάκτος.



Books and freckles: Μιλησε μας για τα βιβλία που έχεις γράψει.

Παρόλο που όπως προανέφερα, το Ημερολόγιο του Έντουαρντ Σπένσερ δεν κυκλοφορεί, είναι ένα βιβλίο το οποίο με έβαλε για τα καλά στη λογοτεχνία. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τη συγγραφή και ομολογώ πως αν δεν τα είχα καταφέρει τότε, ίσως να μην είχε εκδοθεί και το Σκοτεινό, το οποίο είναι για μένα το πρώτο μου και πιο ώριμο βιβλίο μέχρι στιγμής. Ένα πραγματικό πόνημα από τα βάθη της ψυχής μου.

Books and freckles: Και τα δύο σου βιβλία είναι γραμμένα σε μια άλλη εποχή. Θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί στο σήμερα; 

Επειδή ο κύριος γνώμονας των δύο βιβλίων αυτών είναι η μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, φυσικά και θα μπορούσαν να είχαν διαδραματιστεί στο σήμερα. Αυτή η μάχη κρατεί από πριν τη γέννηση του ανθρώπου και θα παραμείνει αφότου φύγουμε κι εμείς από τη γη, οπότε πιστεύω πως ναι, θα μπορούσαν.


Books and freckles: Τι είναι αυτό που σε δυσκόλεψε όταν έγραφες το Σκοτεινό; 

Αν μπορώ να θυμηθώ κάτι πολύ έντονα, είναι σίγουρα η πάλη με την ίδια την ψυχή. Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να τσιγκλίσεις σκοτεινά μυστικά και μονοπάτια της θρησκείας, της ιστορίας και γενικότερα της κοσμογονίας, συνήθως δε θα σου βγει σε καλό. Όμως με ορθή πίστη και αφοσίωση όλα επιτυγχάνονται εν τέλει κι αυτό είναι που μένει στο τέλος.



Books and freckles: Τι σε γοητεύει στις ιστορίες τρόμου; Και γιατί οι άνθρωποι τις αναζητούν; 

Είναι η ανάγκη του ανθρώπου, σε κάθε εποχή, να βιώσει ένα συναίσθημα που δεν το βιώνει καθημερινά. Ακόμη κι αν αυτό το συναίσθημα προέρχεται από άσχημα ερεθίσματα, ο τρόμος για μένα είναι ένα πολύτιμο συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε πολλά όμορφα πράγματα.



Books and freckles: Στο Σκοτεινό το κυρίως θέμα είναι η μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Πόσο χρειάζεται το ένα το άλλο για να επικρατεί η ισορροπία;

Δεν το χρειάζεται ακριβώς, απλά έτσι όπως είναι πλασμένα και τα δύο, αμοιβαία το ένα δεν μπορεί χωρίς το άλλο. Το καλό χρειάζεται να επιβληθεί του κακού και το κακό να προσπαθήσει να υπερισχύσει και να γίνει ανώτερο από το καλό, οπότε κάπως έτσι μένουν για πάντα αναμεμιγμένα.

ΣΚΟΤΕΙΝΟ

Books and freckles: Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου μέσα στην καθημερινότητα του;

Αν πούμε ο ίδιος ο εαυτός του θα είναι κλισέ, όμως αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, σε ένα πιο πνευματικό επίπεδο, τότε μπορούμε να πούμε πως είναι οι ανώτερες δυνάμεις. Δυνάμεις που είναι πάνω από τον άνθρωπο και κυριαρχούν επί της γης.


Books and freckles: Οι αναγνώστες για μένα θα διαβάσουν ένα βιβλίο που θα διχάσει. Ποιο πιστεύεις θα είναι το μεγαλύτερο δίλημμα που θα τους απασχολήσει; 

Νομίζω πως αυτή η ερώτηση ήλθε να δέσει με την προηγούμενη απάντηση. Δεν με πειράζει να ακούσω και να διαβάσω απόψεις οι οποίες πάλλονται ανάμεσα στο καλό και το κακό. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, όμως το θεωρώ λογικό να συμβαίνει, ιδίως στη σήμερον ημέρα, όπου η αμφισβήτηση και η άρνηση είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Ένα δίλημμα που είχα κι εγώ κατά τη διάρκεια της συγγραφής του Σκοτεινού, είναι πως, αν οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες γίνονται πιο ευάλωτοι απέναντι στο κακό. Αν αυτό ισχύει με κάποιο τρόπο, τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν στην κοσμοθεωρία του καθενός.


Books and freckles: Λες στην αρχή του βιβλίου: Όσα γράφω είναι βίος. Τα είδα με τα μάτια της ψυχής. Τι είδες πραγματικά από αυτά που αναφέρεις στο βιβλίο;

Είδα έναν κόσμο σκοτεινό. Έναν κόσμο γεμάτο άρνηση για την αλήθεια. Μια αλήθεια που βασίζεται σε κείμενα, μιας που δεν υπάρχει κάτι άλλο να μας επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές και μια κοινωνία να στρέφεται ενάντια σε έναν αμαρτωλό άνθρωπο που παλεύει με την ψυχή του και ταυτόχρονα με τις ανώτερες δυνάμεις.


Books and freckles: Θα δοκιμάσεις και άλλα είδη γραφής ή θα συνεχίσεις στο ίδιο ύφος;

Σίγουρα. Δεν είμαι άνθρωπος που φοράει παρωπίδες, σίγουρα είναι ένα αγαπημένο είδος ο τρόμος, όμως υπάρχουν ήδη και τρόποι γραφής που με συναρπάζουν και με ταξιδεύουν περισσότερο από ότι ο τρόμος.

Books and freckles: Πριν κλείσουμε πες μας πως είναι να δουλεύεις για το Books and Freckles; 

Είναι χαρά μου. Είναι τιμή μου. Είναι καθημερινότητα για μένα. Το αγαπώ το blog αυτό σαν να είναι δικό μου και μέσα από αυτό και τη δουλειά που κάνω, προσπαθώ με κάθε τρόπο, να στηρίζω κι εγώ από μεριάς μου τους Έλληνες συγγραφείς και να δίνω στο αναγνωστικό κοινό, ένα άρτιο αποτέλεσμα, αντάξιο της δουλειάς τους.


17 Προβολές1 Σχόλιο
bottom of page