top of page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: 7 Καταραμένες Ιστορίες - Βαγγέλης Ιωσηφίδης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: 7 Καταραμένες Ιστορίες - Βαγγέλης Ιωσηφίδης

Books & Freckles: Βαγγέλη, καλώς ήρθες στο μπλογκ.

Καλώς σας βρήκα και τις ευχές μου για τη μακροημέρευση της διαδικτυακής αυτής προσπάθειας!

Books & Freckles: Πες μας λίγα λόγια για σένα, ώστε να σε γνωρίσουν κι όσοι δεν σε ξέρουν.

Είμαι φιλόλογος, συγγραφέας, επιμελητής κειμένων και youtuber, με τις ιδιότητες αυτές να κυριαρχούν εναλλάξ στη δημιουργική αλλά και την εργασιακή μου ζωή.


Books & Freckles: Σαν αναγνώστης τι είδος βιβλία διαβάζεις; Ποιος είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Διαβάζω βιβλία κάθε είδους. Με ενδιαφέρει κυρίως η δυναμική της γλώσσας και το λογοτεχνικό ταξίδι, οπότε το είδος είναι δευτερεύον ζήτημα. Πάνω απ’ όλα αγαπώ τα ιστορικά μυθιστορήματα και ακολουθούν η φαντασία και το μυστήριο. Ως αγαπημένο συγγραφέα θα αναφέρω τον Τομ Ρόμπινς, που μας χάρισε το εξαιρετικό «Άρωμα του Ονείρου».


Books & Freckles: Πώς δημιουργήθηκε η επιθυμία σου για συγγραφή;

Πάντα είχα επιθυμία για δημιουργία. Χαρακτήρες, πλοκές και κόσμους σκάρωνα από μικρός, για χάρη παιχνιδιών κυρίως. Αλλά η τόση ενασχόληση και τριβή με τον χώρο της λογοτεχνίας σε επίπεδο αναγνώστη έφερε μοιραία τη δημιουργία σε αυτόν τον τομέα, εδώ και μια δεκαετία περίπου.

 
 
Books & Freckles: Συγγραφή ή επιμέλεια; Μπορεί ένας συγγραφέας να κάνει και τα δύο;

Μπορεί να τα κάνει κανείς και τα δύο, βεβαίως, αλλά όχι την ίδια στιγμή. Η επιμέλεια βιβλίων άλλων συγγραφέων γίνεται με πιο πολύ σεβασμό όταν κάποιος έχει δημιουργήσει ήδη και η συγγραφή βιβλίων αποδεικνύεται πιο ποιοτική όταν κάποιος έχει βυθιστεί σε κόσμους άλλων συγγραφέων με τη διαδικασία της επιμέλειας. Αλλά ποτέ δεν μπορώ να πω πως είμαι επιμελητής των δικών μου έργων ούτε να αντικαταστήσω την απαραίτητη δουλειά του εξωτερικού παρατηρητή.


Books & Freckles: Έχεις κάποιο τελετουργικό που χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της συγγραφής ή της επιμέλειας;

Φροντίζω να έχω καλύψει τις ανάγκες μου και να μην έχω υποχρεώσεις να τρέχουν άμεσα. Δηλαδή θέλω έναν χώρο και χρόνο δικό μου, τόσο φυσικά όσο και πνευματικά. Παλιά ήθελα και απόλυτη ησυχία, ενώ πλέον κάποιες φορές προτιμώ τη συνοδεία της κατάλληλης μουσικής.

Books & Freckles: Πόσο έχει επηρεάσει η συγγραφή την καθημερινότητά σου;

Πάρα πολύ. Δε γίνεται να ζει κάποιος κοντά σε τόσους φωτεινούς ανθρώπους και η καθημερινότητά του να μένει ίδια. Πολλοί από τους δημιουργούς που έχω γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει καλοί μου φίλοι και έχουν επηρεάσει και τη δική μου κοσμοθεωρία με τον τρόπο τους, από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα. 


Books & Freckles: Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο και πώς προέκυψε ο τίτλος του;

Οι 7 Καταραμένες Ιστορίες είναι ένα βιβλίο που αποτελεί την πρώτη μου ολοκληρωμένη συγγραφική προσπάθεια. Δεν είναι ούτε ανεξάρτητες μεταξύ τους νουβέλες, ούτε όμως κι ένα μυθιστόρημα. Είναι κάτι ενδιάμεσο. Επίσης, δεν είναι έργο της λογοτεχνίας τρόμου, όπως φοβούνται πολλοί. Είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι, με πινελιές τρόμου, μυστηρίου και φαντασίας. Η ίδια η έννοια της κατάρας έχει ένα υπαρξιακό και φιλοσοφικό νόημα κυρίως.


Books & Freckles: Γιατί επτά νουβέλες και όχι πέντε ας πούμε;

Ο αριθμός 7 έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα και δεν είναι τυχαίος. Φυσικά κι ο αναγνώστης μπορεί να καταλάβει το νόημα όταν θα έχει πια διαβάσει το βιβλίο. Ας μείνει έτσι για την ώρα.


Books & Freckles: Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που τραβάει τον κόσμο ώστε να διαβάσει λογοτεχνία τρόμου;

Πιστεύω πως ο μέσος άνθρωπος πια δε βιώνει τρόμο στην καθημερινότητά του, σε μια κοινωνία σαφώς πιο προστατευμένη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Δε φοβόμαστε τόσο μη μας φάνε τα άγρια θηρία, μη μας ορμήσει ένα τσούρμο ληστών ή μην αποβιβαστούν οι κουρσάροι ένα πρωί και τρέχουμε για τη ζωή μας. Τουλάχιστον όχι συχνά, όχι σε αυτή τη μορφή και όχι τόσο στις δυτικές κοινωνίες. Παλιότερα, πιστεύω, δε θα υπήρχε τέτοια ανάγκη για λογοτεχνία τρόμου, διότι ο τρόμος είναι κάτι που οι άνθρωποι βίωναν. Τώρα πια, τον έχουμε πιο πολλή ανάγκη, διότι είναι κάτι σαν ένα φυσικό ναρκωτικό που δε βρίσκουμε εύκολα στη ζωή μας.

Books & Freckles: Σου έχει τύχει ποτέ να βρεθείς σε writer’s block και πώς το αντιμετώπισες;

Βεβαίως, και μάλιστα στο βιβλίο αυτό. Μετά τις πρώτες σελίδες της 5ης νουβέλας, είχα νιώσει ανεπαρκής συγγραφικά για να τη συνεχίσω και είχα σταματήσει τη συγγραφή για πάνω από έξι μήνες. Χρειάστηκα αυτό το διάλειμμα αλλά και πολλή έρευνα για να σταθώ ξανά στα πόδια μου και να συνεχίσω. Όταν έγινε η επανεκκίνηση, ήταν η κατάλληλη στιγμή.


Books & Freckles: Ποιο είναι το επόμενο συγγραφικό σου πλάνο;

Θέλω να ολοκληρωθεί η σειρά «Η Γη των Αμόλυντων» και να γράψω δύο συλλογές διηγημάτων έπειτα, μία φαντασίας και μία μυστηρίου. Όταν τελειώσω με αυτά, θέλω να αφιερωθώ σε ένα μυθιστόρημα τρόμου, στην ατμόσφαιρα των 7 Καταραμένων Ιστοριών.

Books & Freckles: Πες μας κάτι για την συγγραφή που αφορά εσένα και δεν το έχεις αποκαλύψει μέχρι στιγμής. (άμα θες απαντάς, θέλω να δω πως φαίνεται σαν ερώτηση 😜😁)

Η συγγραφή για εμένα είναι κάτι που σε βρίσκει σε τυχαίες στιγμές. Σιγά σιγά συστηματοποιείται και οι στιγμές αυτές παύουν να είναι τόσο τυχαίες. Ο πραγματικός συγγραφέας, όπως το βλέπω εγώ, μπορεί πια να κανονίζει αυτά τα ραντεβού κατά το δοκούν, λόγω εμπειρίας αλλά και ψυχικής κατάστασης.


Σε ευχαριστώ πολύ, Βαγγέλη, για την ανταπόκριση προς το blog μου.


135 Προβολές

Comments


bottom of page