top of page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η πολλή αγάπη σκοτώνει - Γιώργος Γιώτσας | Στέλλα Καραμπακάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η πολλή αγάπη σκοτώνει - Γιώργος Γιώτσας | Στέλλα Καραμπακάκη

Books & Freckles: Σας καλωσορίζω στο μπλογκ.

Στέλλα Καραμπακάκη: Καλώς σε βρήκαμε και ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη φιλοξενία!


Γιώργος Γιώτσας: Καλώς σας βρήκαμε! Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία!

Books & Freckles: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, ώστε να σας γνωρίσουν κι όσοι δεν σας ξέρουν.

Στέλλα Καραμπακάκη: Έχω σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το 2009 και ακολούθησαν άλλα δέκα. Θα με χαρακτήριζα επαγγελματία «γραφιά», καθώς βιοπορίζομαι από το γράψιμο, γράφω σενάρια για τηλεοπτικές σειρές εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ στο παρελθόν έχω κάνει επιμέλειες, μεταφράσεις, έχω γράψει άρθρα σε περιοδικά και site, σενάρια για βίντεο στο youtube και ταινίες μικρού μήκους, αλλά και στίχους για τραγούδια.


Γιώργος Γιώτσας: Λατρεύω το διάβασμα και τη συγγραφή. Προσπαθώ να γράφω κάθε μέρα, ακόμα και στα γενέθλια μου (αν και στα 42 δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι θέλω να θυμάμαι τα γενέθλια μου) (γέλια). Ζω με την οικογένεια μου στην Αθήνα και είμαι ενεργός στο χώρο των βιβλίων με συνεχή και συνεπή παρουσία, εδώ και 15 χρόνια... με βιβλία, βραβεία και πάνω από όλα την αγάπη του αναγνωστικού κοινού για την οποία νιώθω ευγνώμων. A! Επίσης ακούω φανατικά ροκ και μέταλ μουσική και λατρεύω τους Iron Maiden! Τόσο πολύ που η γυναίκα μου με έχει απειλήσει με διαζύγιο (γέλια). Βάζω ξανά και ξανά τα τραγούδια τους είτε όταν γράφω ή όταν θέλω να ξεδώσω, να ξεκουραστώ. Τους λατρεύω πραγματικά και ακούω δυνατά την μουσική τους και γενικά την μέταλ, τόσο που μια μέρα η γυναίκα μου άνοιξε την πόρτα του δωματίου που έγραφα και άρχισε να κουνάει απειλητικά ένα τιρμπουσόν και να μου λέει τι θα μου κάνει αν δε σταματήσω την μουσική! (Πολλά γέλια)

Books & Freckles: Πως σας δημιουργήθηκε η επιθυμία για συγγραφή;

Στέλλα Καραμπακάκη: Ήταν μια πηγή προσωπικής έκφρασης για μένα, μια ανάγκη που μου βγήκε φυσικά, όπως σε πολλούς ανθρώπους, απλώς στη δική μου περίπτωση βρήκε ανταπόκριση και μου δόθηκε το πάτημα να προχωρήσω και να το κάνω επαγγελματικά.


Γιώργος Γιώτσας: Όπως μου αρέσει να λέω, η συγγραφή ήρθε ακάλεστη στη ζωή μου, μια ηλιόλουστη μέρα. (Αν και το πρώτο ολοκληρωμένο διήγημα μου το έγραψα ένα βροχερό απόγευμα το 2009). Ως Γιώργος απλά συμφώνησα. Τώρα γιατί 15 χρόνια μετά συνεχίζω να γράφω βιβλία; Ρωτηστε την Μούσα που δεν με αφήνει ήσυχο! (γέλια). Γενικά έχω ανακαλύψει από την εμπειρία μου, ότι τη συγγραφή ή την κυνηγάς ή σε κυνηγάει. Ευτυχώς ακόμα και σε περιόδους που σκεφτόμουν να τα παρατήσω, η έμπνευση, η επιθυμία, η φλόγα ήταν εκεί. Και είναι σαν ροκ συγκρότημα, ακόμα εδώ. Και όσο είναι εδώ, εγώ θα γράφω.

Books & Freckles: Έχετε κάποιο τελετουργικό που χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Στέλλα Καραμπακάκη: Όχι, κανένα. Γράφω, εδώ και αρκετά χρόνια, με πρόγραμμα. Παλαιότερα έγραφα όταν είχα διάθεση, τώρα πια όμως, είναι μια καθημερινή, πολύ αγαπημένη, ρουτίνα για μένα. Αν έχω μια καλή ιδέα για βιβλίο, θα το βάλω στο πρόγραμμα και θα αφιερώσω όσες ώρες μου επιτρέπουν οι υπόλοιπες συγγραφικές υποχρεώσεις μου, για να την επεξεργαστώ και να την προχωρήσω. Δεν περιμένω τόσο την έμπνευση, όσο τον… ελεύθερο χρόνο!


Γιώργος Γιώτσας: Ναι να έχω φάει καλά! (Γέλια). Το να γράφεις για δύο, τρεις ή τέσσερις ώρες είναι κουραστικό πνευματικά. Αλλά ανακάλυψα ότι είναι κουραστικό και σωματικά, πολύ περισσότερο από ότι αν τις ίδιες ώρες χτυπιόμουν για παράδειγμα σε μια ροκ συναυλία! Είναι αλήθεια, κλείνω το λάπτοπ, τα μάτια μου πονάνε, το κεφάλι μου είναι σε υπερένταση, τα χέρια και τα δάχτυλα μου διαμαρτύρονται, αλλά αυτό που ακούω είναι το στομάχι! (Γέλια)

 
 
Books & Freckles: Πείτε μας πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Στέλλα Καραμπακάκη: Ήταν μια ιδέα δική μου και του εκδότη μας, του Αβέρκιου Λουδάρου. Ήθελα να βγάλω τις συγκεκριμένες ιστορίες που είχα γράψει πριν πολλά χρόνια και χρειαζόταν κάποιος έμπειρος συγγραφέας για να δώσει τη δική του ιδιαίτερη οπτική και να τις επεξεργαστεί, να τις ξαναγράψει. Συμφωνήσαμε πως δεν υπήρχε πιο κατάλληλος από τον Γιώργο Γιώτσα, οπότε του κάναμε την πρόταση και ευτυχώς μας είπε «I do»! Και κάπως έτσι κυκλοφόρησε το «Η πολλή αγάπη σκοτώνει», από τις εκδόσεις Λυκόφως.


 Γιώργος Γιώτσας: “Η πολλή αγάπη σκοτώνει” είναι ένα βιβλίο που μπορεί να χαρακτηριστεί ώς υβριδικό, ως πειραματικό, σαν βιβλίο έξω από φόρμες και στεγανά, είναι ένα βιβλίο με στοιχεία φαντασίας, στοιχεία κωμωδίας, με κοινωνικά μηνύματα εναντίον της βίας κατά των γυναικών, ακροβατεί μεταξύ youn adult, κοινωνικού και τρόμου, είναι κάτι μοναδικό. Σίγουρα στη βιβλιογραφία μου θα κατέχει ξεχωριστή θέση και σίγουρα είναι μεγάλη χαρά που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με μια συγγραφέα και σεναριογράφο όπως η Στέλλα Καραμπακάκη. Βρισκόμουν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου όταν ήρθε ένα μήνυμα από τον εκδότη μας στις εκδόσεις Λυκόφως, Αβέρκιο Λουδάρο. Με ρωτούσε αν με ενδιέφερε να γράψω μαζί με τη Στέλλα. "Hell yeeeah!" σκέφτηκα. Τα υπόλοιπα -και παρά το πολύ πιεσμένο πρόγραμμα και των δυό μας- είναι όπως λέμε ιστορία!

Books & Freckles: Στέλλα, ο Γιώργος είναι ένας από τους διακεκριμένους στο είδος του τρόμου. Αν δεν συνεργαζόσουν μαζί του, με ποιον άλλον θα μπορούσες να συνεργαστείς; Αντίστοιχα εσύ Γιώργο έχεις συνεργαστεί ξανά με άλλη συγγραφέα. Με ποια άλλη θα ήθελες να συνεργαστείς μελλοντικά;

Στέλλα Καραμπακάκη: Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με τον πατέρα μου, τον Βασίλη Καραμπακάκη (ή αλλιώς V.Ludens), που έχει λάβει το Α’ Βραβείο Πεζογραφίας από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και έχουμε κυκλοφορήσει μαζί το βιβλίο «Ένα Ξωτικό στον Κήπο της Ουτοπίας» από τις εκδόσεις Περίπλους. Για ευνόητους λόγους, είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία. Αντίστοιχα, ο Γιώργος Γιώτσας μου είναι εξαιρετικά αγαπητός, πρώτα για τον χαρακτήρα του και μετά για το ταλέντο του. Πάντα στους ανθρώπους που συνεργάζομαι, καλώς ή κακώς, κοιτάζω πάνω από όλα τον χαρακτήρα. Θα συνεργαζόμουν με όποιον συγγραφέα ένιωθα πως μου εμπνέει εμπιστοσύνη και θετική διάθεση. Δεν μπορώ να σκεφτώ πολλούς, οπότε προτιμώ να μην αναφερθώ σε κάποιον συγκεκριμένο. Προς το παρόν τουλάχιστον!


Γιώργος Γιώτσας: Καταρχάς να σημειώσω πως και οι τρεις συνεργασίες που είχα την τύχη να βιώσω (Αγνή Σιούλα, Μαρία Ροδοπούλου, Στέλλα Καραμπακάκη) ήταν τρεις εμπειρίες συναρπαστικές. Η Αγνή Σιούλα είναι μια συγγραφέας κορυφαία, ένα πραγματικό σχολείο για κάθε συγγραφέα. Η Μαρία Ροδοπούλου έχει έναν υπέροχο λυρισμό στη γραφή της αλλά ταυτόχρονα μια άγρια ελευθερία στο να δημιουργήσει τρομακτικές ιστορίες και ο συνδιασμός της αυτός, με μάγεψε. Η Στέλλα Καραμπακάκη είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος που σου δίνει χώρο να δημιουργήσεις και η επικοινωνία της ταιριάζει σε μια παθιασμένη πένα που τώρα ξεκινά το ταξίδι της και όχι σε μια φτασμένη συγγραφέα και σεναριογράφο που έχει πετύχει πολλά και θα μπορούσε να είναι απρόσιτη. Το εκτίμησα δεόντως. Υπάρχουν πολλές σπουδαίες πένες που θα ήθελα να συνεργαστούμε, σίγουρα με ιντριγκάρει η ιδέα να γράψουμε μαζί με την Χριστίνα Ψύλλα. 

Books & Freckles: Θα ξαναγραφατε κάτι μαζι;

Στέλλα Καραμπακάκη: Εννοείται, με χαρά!


Γιώργος Γιώτσας: Όπως είπε και ο Τζιμ Κάρευ σε εκείνη την ταινία: ΝΑΙ!

Books & Freckles: Ήταν κάτι που σας δυσκόλεψε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας σας;

Στέλλα Καραμπακάκη: Προσωπικά με δυσκολεύει να δίνω «τον έλεγχο» του γραπτού μου σε κάποιον άλλον, να τον αφήνω να κάνει αλλαγές, προσθήκες κλπ. Παρόλα αυτά, αυτό είναι κάτι που έχω ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό, μέσα από τον χώρο του σεναρίου, οπότε μου είναι πιο εύκολο. Επίσης ο Γιώργος ήταν επιλογή μου, επιθυμούσα να συνεργαστώ μαζί του και η συνεισφορά του ήταν πολύτιμη, συνεπώς δεν ένιωσα πως δυσκολεύτηκα κάπου. Μας πίεζε ο χρόνος και αυτή ήταν μάλλον και η μόνη δυσκολία που ένιωσα πως συναντήσαμε!


Γιώργος Γιώτσας: Μόνο το φορτωμένο πρόγραμμα, το οποίο όμως αντιπαλέψαμε γιατί πιστέψαμε και οι δύο στο βιβλίο!

Books & Freckles: Πως δημιουργήθηκε η αρχική έμπνευση; Ποιοι χαρακτήρες ανήκουν στη Στέλλα και ποιοι στο Γιώργο;

Στέλλα Καραμπακάκη: Οι χαρακτήρες είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας. Εγώ στη γραφή μου, όσον αφορά τα βιβλία τουλάχιστον, στήνω χαρακτήρες μονοδιάστατους, καρικατούρες, που εξυπηρετούν την ιστορία μου και μόνο. Ο Γιώργος αυτούς τους χαρακτήρες τους μπόλιασε με στοιχεία αληθινών καθημερινών ανθρώπων, τους έδωσε πολλές διαστάσεις, ρεαλισμό, ζωντάνια. Τους έκανε αυτό που έχουμε σήμερα στα χέρια μας.


Γιώργος Γιώτσας: Οι ήρωες, όπως και οι ιστορίες είναι γέννημα της φαντασίας της Στέλλας η οποία μου εμπιστεύτηκε τα κείμενα της, για να τα επεξεργαστώ και να τα μπολιάσω με νέα στοιχεία. Το πάντρεμα αυτό, ήταν κάτι το φανταστικό και απόλαυσα κάθε βήμα της δημιουργικής μας διαδικασίας μέχρι την έκδοση του βιβλίου!

Books & Freckles: Στο όνομα της αγάπης βλέπουμε ότι γίνονται ακραία πράγματα. Τελικά η πολλή αγάπη σκοτώνει;

Στέλλα Καραμπακάκη: Σκοτώνει η κτητικότητα, σκοτώνει η άρρωστη και ανεξέλεγκτη ζήλεια, σκοτώνει η τοξική αρρενωπότητα, σκοτώνει η πατριαρχία. Η πολλή αγάπη δεν σκοτώνει.


Γιώργος Γιώτσας: Το να χρησιμοποιεί κάποιος το όνομα της αγάπης για να δικαιολογήσει πράξεις βίας είναι άρρωστο. Υπάρχουν πάντα ξεκάθαρα όρια συναίνεσης και συναισθήματα που εκδηλώνονται με λέξεις. “Η πολλή αγάπη σκοτώνει” στέκεται απέναντι σε γυναικοκτονίες που είναι μια χαίνουσα πληγή του κόσμου που ζούμε, αλλά πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας εναντίον γυναικών και παιδιών.

Books & Freckles: Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα μέσα από την αγάπη;

Στέλλα Καραμπακάκη: Να την εκτιμάμε τόσο όσο της αξίζει: Πολύ. Κάθε άνθρωπος αγαπάει διαφορετικά. Νομίζω πως αν είμαστε λίγο πιο ανοιχτοί σε αυτό θα αποδεχτούμε πιο εύκολα τον εαυτό μας και τους άλλους, και σίγουρα θα αγαπηθούμε και θα αγαπήσουμε περισσότερο.


Γιώργος Γιώτσας: Οι γυναίκες είναι ηρωίδες. Το κατάλαβα καλύτερα όταν παντρεύτηκα και κάναμε παιδιά με τη σύζυγο μου. Το καταλαβαίνω και κάθε μέρα από όσα βλέπω. Και όσο μεγαλώνω συνειδητοποιώ πως υπάρχει αληθινή αγάπη στον κόσμο αυτό. Ενάντια σε κάθε νοσηρότητα και διαστρεύλωση του όρου, υπάρχει και αληθινή, ανόθευτη αγάπη. Χρέος μας είναι να τη διατηρήσουμε.

Books & Freckles: Το βιβλίο σας για μένα μπορεί να διαβαστεί και από εφήβους. Πείτε μας το μήνυμα που θα θέλατε να πάρουν οι νέοι από το βιβλίο.

Στέλλα Καραμπακάκη: Πως η αληθινή αγάπη δεν είναι κάτι που πονάει, που εγκλωβίζει, που ελέγχει. Δεν είναι κάτι που πληγώνει, που αφήνει τραύματα και πληγές που δεν κλείνουν. Νομίζω πως αυτό αν το μάθουμε και το καταλάβουμε από μικροί, οι σχέσεις της ζωής μας θα είναι πιο απλές και όμορφες στον πυρήνα τους. Φυσικά παίζει ρόλο η τύχη και πολλοί άλλοι παράγοντες, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε πως η αγάπη δεν θα έπρεπε να πληγώνει και πως πρώτα από όλα πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε από κανέναν άλλον.


Γιώργος Γιώτσας: Πολύ σωστή επισήμανση, καθώς στο “Η πολλή αγάπη σκοτώνει” υπάρχει έντονο το Yound adult στοιχείο. Ως Γιώργος προσπαθώ να μην κάνω συνειδητά ηθικοπλαστικά τα βιβλία, αλλά υπάρχουν σημαντικά μηνύματα ευδιάκριτα στις σελίδες μας. Η συμπερίληψη, η αληθινή αγάπη, η στοργή, η φιλία. 

Books & Freckles: Πως βλέπετε τις εκδόσεις τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα; Γιατί πιστεύετε ότι αρκετοί Εκδοτικοί επενδύουν σε ξένους συγγραφείς;

Στέλλα Καραμπακάκη: Οι εκδοτικοί οίκοι πάντα επένδυαν σε ξένους συγγραφείς και είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση σε καλές μεταφράσεις σημαντικών κλασικών βιβλίων, αλλά και νεότερων, που διαμορφώνουν με τον τρόπο τους τις επόμενες γενιές συγγραφέων και αναγνωστών σε όλον τον κόσμο. 

Θεωρώ πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα «ξεκαθάρισμα» στον εκδοτικό χώρο. Δεν νομίζω πως θα συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα για συνεχείς εκδόσεις πρωτοεμφανιζόμενων μέτριων συγγραφέων ή παλαιότερων συγγραφέων που δεν έχουν τίποτα νέο να πούνε. Το κοινό έχει κουραστεί, η υπερπροσφορά των νέων εκδόσεων έχει φτάσει στο απροχώρητο, οπότε πιστεύω πως θα «μαζευτεί» όλο αυτό, αφήνοντας μας με λιγότερα, καλύτερα και πιο «ξεχωριστά» βιβλία.


Γιώργος Γιώτσας: Το ταλέντο που υπάρχει στους έλληνες συγγραφείς με κάνει να αισιοδοξώ για το μέλλον της λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά πρακτικές μαζικών εκδόσεων ελλήνων συγγραφέων που παρατηρούνται, είναι ζημιογόνες για την ποιότητα των παραγματικά καλών βιβλίων που έχουν να προσφέρουν συνάδελφοι. Για παράδειγμα υπάρχουν εκδοτικοί όπως οι εκδόσεις Bell που θέτουν αυστηρά standars και βγάζουν περίπου 10 βιβλία  ελλήνων συγγραφέων (βιβλιοπωλείου/τσέπης) τον χρόνο, τη στιγμή που εκδοτικοί με διαφορετική οπτική βγάζουν μαζικά, πολλά περισσότερα. Σχετικά με την επένδυση εκδοτικών σε ξένους συγγραφείς, από τη στιγμή που υπάρχουν δημιουργοί που “ματώνουν” για τη δουλειά τους, υπάρχουν τόσα ποιοτικά βιβλία, αλλά και μια κουλτούρα (έζησα στην Αγγλία και ο αδερφός μου στην Αμερική και τη γνωρίσαμε καλά) της “δουλειάς πάνω στο ταλέντο”, μου φαίνεται φυσιολογικό για έναν εκδοτικό να επενδύσει με αυτόν τον τρόπο. Εμείς ως έλληνες συγγραφείς οφείλουμε να δουλεύουμε την τέχνη μας, να γινόμαστε καλύτεροι και να στηρίζουμε την ποιοτική ελληνική λογοτεχνία.

Books & Freckles: Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδιά;

Στέλλα Καραμπακάκη: Εγώ προς το παρόν είμαι στο Mega στο «Ναυάγιο» που υπογράφει ο Γιώργος Κόκουβας, μαζί με μία εξαιρετική ομάδα σεναριογράφων, οπότε εστιάζω εκεί. Στο μέλλον με ενδιαφέρει σίγουρα πολύ το κομμάτι του σεναρίου, αλλά νιώθω σιγά σιγά πως πλησιάζει και η ώρα για ένα μυθιστόρημα με πιο «κλασική» δομή. Αυτό είναι κάτι με το οποίο δεν έχω καταπιαστεί ως τώρα, καθώς είχα πάντα την ανάγκη και τη «λόξα» να βάζω πιο πολύ κομμάτια από τον εαυτό μου στα βιβλία μου, χωρίς να μένει χώρος για να βγει μπροστά μια ιστορία με ήρωες, δράσεις, κλπ. Οι ιδέες υπάρχουν, ίσως κάποια στιγμή να βρεθεί και ο χρόνος να τις αποτυπώσω στο χαρτί.


Γιώργος Γιώτσας: Το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα κυκλοφορήσει το νέο μου μυθιστόρημα “Το ξεχωριστό παιδί” από τις εκδόσεις Bell! Επίσης θα κυκλοφορήσουν τρεις ανθολογίες όπου συμμετέχω με διηγήματα μου, δύο τρόμου μετά από δύο πολύ τιμητικές προτάσεις -και μια κοινωνική, σε πρωτοβουλία της εξαιρετικής Βίκυς Τάσιου, όπου γράφουμε εναντίον κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. Υγεία να έχουμε, να ταξιδεύουμε μαζί! Χρόνια σας πολλά από καρδιάς και εύχομαι το 2024 να σας χαρίσει πολλά χαμόγελα!

 
Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο. Εύχομαι ότι καλύτερο και καλές εμπνεύσεις.

Στέλλα Καραμπακάκη: Εμείς σε ευχαριστούμε από καρδιάς!


120 Προβολές4 Σχόλια

4 則留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
erineraida
2023年12月26日

Πολύ όμορφη συνέντευξη, εύχομαι καλοτάξιδο ❤️❤️❤️

按讚

Georgia Kriki
Georgia Kriki
2023年12月26日
評等為 5(最高為 5 顆星)。

Τρία μόνο πράγματα θα πω: Υπέροχη συνέντευξη! Αγαπημένοι και οι δυο συγγραφείς! Αγαπώ αυτό το βιβλίο! 😍

按讚

訪客
2023年12月26日
評等為 5(最高為 5 顆星)。

Από τις πιο όμορφες συνεντεύξεις. Μπράβο και καλή επιτυχία στα παιδιά

按讚
ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ
ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ
2023年12月26日
回覆

Ευχαριστούμε πολύ!

按讚
bottom of page