top of page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μόνο Εκείνη Ξέρει - John Emmans

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μόνο Εκείνη Ξέρει - John Emmans

Books & Freckles: Καλώς ήρθες στο μπλογκ Books & Freckles. 

John Emmans: Καλώς σε βρήκα, Έλεν! Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις να μιλήσω για το βιβλίο μου.


Books & Freckles: Πες μας λίγα λόγια για εσένα, ώστε να σε γνωρίσουν κι όσοι δεν σε ξέρουν. 

John Emmans: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Πρωτίστως εκτελώ χρέη πατέρα και συζύγου, δυο αρκετά απαιτητικές ιδιότητες που ρουφάνε ενέργεια και χρόνο, ωστόσο, με την κατανόηση και τη στήριξη της οικογένειάς μου, συνεχίζω να κάνω τις τρέλες μου, σαν ανήσυχο πνεύμα, που μου υπαγορεύει η φαντασία…

Όταν δεν συγγράφω κλείνομαι στο μικρό μου στούντιο και συνθέτω μουσική, αυτό πραγματικά με ηρεμεί, με θρέφει. Μου αρέσει ο πειραματισμός σύγχρονων και παλιότερων ήχων, κάποτε έγραφα μουσική για τις ερασιτεχνικές ταινίες που γύριζα με τους φίλους μου, τώρα αρκούμαι στα σάουντρακ των βιβλίων μου και σε αφιερώματα αγαπημένων προσώπων μου.

Το λογοτεχνικό ψευδώνυμο John Emmans (το οποίο ουσιαστικά είναι το πραγματικό ονοματεπώνυμό μου) δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, για να με πειράζουν οι φίλοι μου, επειδή εκείνη την εποχή σκηνοθετούσα τις πρώτες ερασιτεχνικές ταινίες μου. Αρχικά με ενοχλούσε επειδή όλοι το χρησιμοποιούσαν για να με κοροϊδεύουν, όμως καθώς μεγάλωνα το αποδέχτηκα με αγάπη επειδή μου θύμιζε εκείνα τα αθώα, αγνά, χρόνια της ακούραστης δημιουργικότητας. Χρησιμοποίησα το λογοτεχνικό ψευδώνυμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογράφοντας άρθρα, κείμενα και διηγήματα, όποτε όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συγγραφή δεν υπήρχε άλλη επιλογή. 


Books & Freckles: Πως δημιουργήθηκε η επιθυμία σου για συγγραφή; 

John Emmans: Όταν ήμουν μικρός έβρισκα παρηγοριά στις ταινίες. Μαγεύτηκα από τη δύναμη και την απαστράπτουσα γοητεία του κινηματογράφου. Ο Χίτσκοκ, ο Σκορσέζε και ο Σπίλμπεργκ ήταν για εμένα η κινητήριος δύναμη, η αιτία που ένιωσα την έλξη για τη σκηνοθεσία και μετέπειτα την ανάγκη να αφηγηθώ κι εγώ τις δικές μου ιστορίες. Αρχικά έγραφα σενάρια και ιστοριούλες, στην παιδική γραφομηχανή που μου έκαναν δώρο οι γονείς μου, μετέπειτα ξεκίνησα τη συγγραφή για να εκφραστώ με έναν διαφορετικό τρόπο, νιώθοντας πιο ώριμος και έτοιμος για το επόμενο βήμα.  

Το 2017 αποφάσισα να κάνω το πρώτο εγχείρημα στο χώρο της συγγραφής ξεκινώντας δειλά το βιβλίο με τίτλο: «Αφιερωμένο στον γιο μου», το οποίο κυκλοφόρησε το 2019 από τις Εκδόσεις Γράφημα. Το 2021 κυκλοφόρησε το «Κάτι Από Μένα» και το 2023 το «Μόνο Εκείνη Ξέρει».


Books & Freckles: Έχεις κάποιο τελετουργικό που χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της συγγραφής; 

John Emmans: Γράφω συνήθως πρωινές ώρες οπότε χρειάζομαι οπωσδήποτε μια κούπα καφέ και μουσική για να ελευθερώνονται τα συναισθήματά μου. Πριν ξεκινήσω να γράφω έχω σκηνοθετήσει ήδη τη σκηνή στο μυαλό μου, τοποθετώντας τη νοητή κάμερα στο κατάλληλο σημείο για να πάρω το καλύτερο πλάνο, εκείνο που θα με βοηθήσει να μετατρέψω σε εικόνα τις λέξεις και τις προτάσεις...    


Books & Freckles: Πόσο έχει επηρεάσει η συγγραφή την καθημερινότητά σου; 

John Emmans: Σίγουρα η συγγραφή με βοήθησε να γνωρίσω καινούργια πράγματα και να διευρύνω τους ορίζοντές μου, ωστόσο, είναι ένα σύνολο πραγμάτων που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μου. 

 
 
Books & Freckles: Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο. 

John Emmans: Το «Μόνο Εκείνη Ξέρει» είναι ένα κοινωνικό ψυχολογικό θρίλερ που εστιάζει σε ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και στις συνέπειες που αυτό επιφέρει στις ζωές δυο οικογενειών. Πρωταγωνιστές της ιστορίας μου είναι δυο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, η Ανδριάνα και ο Λευτέρης. Εκείνη κοντεύει τα σαράντα, φαρμακοποιός στο επάγγελμα με χρέη, που προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά και συναισθηματικά, καθώς ο πρώην σύντροφός της, τον οποίο δεν ξεπέρασε, παντρεύεται κάποιαν άλλη. 

Εκείνος, ένας ώριμος σαραντάρης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, προσπαθεί να πολεμήσει το σκοτάδι που τυλίγει τη ζωή του από την αποφράδα βραδιά του Ιουλίου όπου ένας ασυνείδητος οδηγός χτύπησε την έγκυο γυναίκα του και την παράτησε να αργοπεθαίνει στην κρύα άσφαλτο. 

Η Ανδριάνα, ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο μεγαλωμένο σε ένα παλάτι, δίχως απαγορεύσεις και όρια, ανακαλύπτει με τον χειρότερο τρόπο πως δεν υπάρχουν όμορφα πριγκιπόπουλα ντυμένα με χρυσοποίκιλτα κοστούμια μήτε το έωλο «κι έζησαν αυτοί καλά…», για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με τις δυσκολίες της ζωής, την οικονομική κρίση και ανακαλύπτει έναν διαφορετικό κόσμο. 

Ο Λευτέρης, ένας καλόκαρδος και αγαθός άντρας, με δυνατή πίστη στο Θεό και τις αξίες που υπηρετεί, δυσκολεύεται να προχωρήσει χωρίς την αγαπημένη σύντροφό του και παλεύει με όλες του τις δυνάμεις να παραμείνει καλός άνθρωπος και πατέρας για χατίρι των παιδιών του.

Με έναν ανέλπιστο τρόπο αυτοί οι δυο ήρωες θα έρθουν κοντά και θα προσπαθήσουν να αλλάξουν για πάντα τις ζωές τους ξεπερνώντας τα όριά τους.


Books & Freckles: Πόσο δύσκολο σου ήταν να βάλεις την πρωταγωνίστρια να είναι τόσο κυνική; 

John Emmans: Αυτό που λατρεύω στα βιβλία (είτε ως αναγνώστης, είτε ως συγγραφέας) είναι το γεγονός πως ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά την ανάγνωση ενός βιβλίου. Έτσι κι εδώ, εγώ δεν θεωρώ πως η Ανδριάνα είναι κυνική. Κακομαθημένη και εγωίστρια, ναι, όπως άλλωστε πολλοί από εμάς. Καίτοι κατανοώ πως ίσως κάποιος την αντιπαθήσει, στην πραγματικότητα αυτός ο δύσκολος και ιδιαίτερος χαρακτήρας είναι θύμα της στρεβλής κοινωνίας μας. Προσέγγισα για πρώτη φορά μια τέτοια γυναίκα αλλά προσπάθησα να αποδώσω με ρεαλισμό αυτό που βιώνει. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί αυτή την ξαφνική αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή της (και δυστυχώς δεν μπορώ να επεκτείνω τις σκέψεις μου για να μην προδώσω κάτι από την πλοκή)


Books & Freckles: Ένα μήνυμα που θέλεις να περάσεις μέσα από την ιστορία του βιβλίου;

John Emmans: Μπορεί σε τούτο το βιβλίο να αποτυπώνεται ένας κόσμος που καταρρέει αργά και βασανιστικά από τις λάθος επιλογές και τον κακό τρόπο ζωής μας, όμως την ίδια στιγμή εξυψώνονται το ήθος, η ενσυναίσθηση, η δύναμη της συγχώρεσης και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό που βροντοφωνάζω μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, επειδή το έχω βιώσει κι εγώ ο ίδιος, σαν ένα μικρό θαύμα, είναι πως υπάρχει ακόμη στις μέρες μας ανθρωπιά κι όσο την κάνουμε να εξαπλώνεται σαν ασθένεια –ας μου επιτραπεί η έκφραση εν είδει παραδείγματος- τότε τούτος ο οχληρός κόσμος θα καλυτερεύσει…


Books & Freckles: Τι πιστεύεις ότι είναι τελικά αυτό που μας σταματάει από το να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας; 

John Emmans: Το ΕΓΩ. Τι άλλο; Ο μεγαλύτερος και ουσιαστικότερος εχθρός μας. Αυτό είναι υπεύθυνο για κάθε τι κακό πάνω στον πλανήτη. Πόλεμοι, τσακωμοί, ψέμα, ανοησία… Πίσω απ΄ όλα κρύβεται αυτή η μικροσκοπική λεξούλα με τα τρία γράμματα, η οποία όταν γιγαντώνεται γίνεται ολετήρας.    


Books & Freckles: Γιατί ό,τι μας συμβαίνει τα ρίχνουμε στην τύχη μας; 

John Emmans: Όχι μόνο στην τύχη, σε όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό.  

Γιατί είμαστε εγωιστές, ξεροκέφαλοι και δοκησίσοφοι, δεν θέλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεων μας γι’ αυτό τις φορτώνουμε σε άλλους.  Είναι βολικό να φταίνε πάντα οι άλλοι, έτσι δεν χρειάζεται να ταπεινωθούμε, να νιώσουμε ενσυναίσθηση, αλτρουισμό κι άλλα τέτοια παρόμοια ανθυγιεινά σνακ για το ΕΓΩ μας.  


Books & Freckles: Οι ψυχές, ζητούν δικαίωση; 

John Emmans: Οι ζωντανές ψυχές ζητούν δικαίωση για να απαλύνουν τον πόνο τους. Αν μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τούτη την ερώτηση με υπερφυσική ματιά (για να αγγίξουμε την πλοκή του βιβλίου) τα πράγματα θα δυσκολέψουν. 


Books & Freckles: Υπάρχει δίκαιη τιμωρία για αυτούς που κάνουν κάτι κακό;

John Emmans: Και το «δίκαιο» και η «τιμωρία» είναι δυο έννοιες που ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμά του. Η τιμωρία (τιμή & ὤρα= φροντίδα) δεν είχε την ίδια εκδικητική έννοια που της δίνουμε σήμερα. Ακόμη και ο νόμος μιλάει για σωφρονισμό, δηλαδή την καλυτέρευση ενός άσχημου χαρακτήρα κι όχι τον βασανισμό του. Οι άνθρωποι ζητούν δικαίωση εννοώντας τον θάνατο ενός εγκληματία ή να σαπίσει στη φυλακή, όπως συνηθίζουν να λένε, γιατί δεν μπορούν να δουν σε βάθος το πρόβλημα. Μια άδικη κοινωνία δεν μπορεί να βάζει δίκαιες τιμωρίες. Αν δεν αλλάξει η κοινωνία, όσοι άνθρωποι και να καταδικάζονται σε θάνατο και ισόβια, πάντα θα βγαίνουν, σαν Λερναία Ύδρα, άλλοι τόσοι από πίσω. Ο Αριστοτέλης είπε: «Αυτό που πέτυχα με τη φιλοσοφία, ήταν να κάνω με τη θέλησή μου αυτά που οι άλλοι τα κάνουν επειδή φοβούνται τους νόμους». Αν καταφέρουμε κι εμείς να το κάνουμε πράξη, όλα θα αλλάξουν και το κακό ή το άδικο θα σμικρυνθούν. Θέλουμε; 


Books & Freckles: Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σχέδιά σου; 

John Emmans: Διανύω μια άκρως δημιουργική περίοδο, γεροί να είμαστε… Υπάρχει έτοιμο ένα μυθιστόρημα τρόμου, το οποίο περιμένει καρτερικά να έρθει η σειρά του και μια σκληρή κοινωνική ιστορία που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1980, ωστόσο, αυτό που έχει κατακτήσει την καρδιά μου είναι μια συλλογή διηγημάτων που μοσχοβολά συναίσθημα. 

Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με δυο διαφορετικές αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες.

159 Προβολές0 Σχόλια

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page